Кламер БГ - Новини: Шефът на следствието: Иванчева е жертва единствено на алчността си

Шефът на следствието: Иванчева е жертва единствено на алчността си

България

|
Съб, 12 Ноем 2022г. 14:17ч.
Шефът на следствието: Иванчева е жертва единствено на алчността си

Борислав Сарафов, Снимка: БГНЕС

Ако бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е жертва, тя е жертва единствено на собствената си алчност. Така шефът на националното следствие Борислав Сарафов коментира пред БНТ окончателната присъда по делото срещу нея. Тя бе осъдена на шест години затвор и вече в сливенския затвор. Иванчева със сигурност ще лежи по-малко, защото има над 2 години в следствения и под домашен арест, които се приспадат.

Според окончателната присъда на Върховния касационен съд тя е поискала и взела подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, за да задейства процедура по обявяване на намеренията му да строи в "Младост". Заедно с нея бяха осъдени някогашната й заместничка Биляна Петрова (5 години) и посредникът при подкупа Петко Дюлгеров (4 години).

След присъдата последва бурна обществена реакция, тъй като Иванчева е една от малкото осъдени. В същото време дела срещу депутати, министри и други висши чиновници стоят на трупчета от години. Бившата кметица бе наречена изкупителна жертва. Сарафов не се съгласи с това определение и заяви, че цялото общество било на тази позиция.

"Една от най-дразнещите форми на корупция е именно в местните администрации. По мое мнение и съгласно известни криминологични анализи това е именно така. Така че, ако един местен администратор се вземе като човек, от който зависят съдбите на всички в региона, това не е добре. И ние трябва да вземем съответните мерки. Очевидно тук сме били на прав път. Самият съд го каза", заяви той.

Според съдебното решение Иванчева не е поискала подкуп лично от Ваклин. Това били направено чрез Дюлгеров. Веднага след получаването на парите тя разпоредила на чиновници в местната община да "пуснат" процедурата за строителство.

Иванчева, Петрова и Дюлгеров са осъдени на база на показанията на Ваклин, уличаващи записи от СРС-та, в които се обсъжда подкупът и други доказателства.

mediapool.bg