Кламер БГ - Новини: Нови 8 са обвинени за пране на пари при строителството на магистрала "Хемус"

Нови 8 са обвинени за пране на пари при строителството на магистрала "Хемус"

България

|
Вт, 25 Окт 2022г. 23:20ч.
Нови 8 са обвинени за пране на пари при строителството на магистрала "Хемус"

Нови 8 са обвинени за пране на пари при строителството на магистрала

Обвиняемите по делото за пране на пари във връзка с изграждането на магистрала "Хемус" вече са деветима. Софийска градска прокуратура (СГП) във вторник е повдигнала още осем обвинения, като основната част от тях са за пране на пари. По случая работят група от прокурори заедно с ГДБОП, предаде бТВ. Новината стана ясна часове след като се разбра, че Венецианската комисия иска дълбоко орязване на властта на главния прокурор Иван Гешев.

"Потвърждавам, че имаме нови обвинения по делото "Хемус", заяви по-късно говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова пред "24 часа". Тя посочи, че до тях се е стигнало след добра координация между ГДБОП и държавното обвинение.

В резултат на нея наблюдаващият прокурор е решил да повдигне нови обвинения. Прокурор Петрова не конкретизира броя на обвиняемите.

Сред новите обвинени попадат Георги Георгиев от Лом, неговият съгражданин Иван, Лиляна и Павел Божилови. Всички те са на ръководни позиции във фирми, които са били част от верига - една компания получава пари за строежа на магистралата и ги прехвърля на друга, като възлага изпълнението, сочат данните от разследването, посочва "24 часа". Сред обвинените има и шефове на пътни фирми, преда Нова тв.

Те и още четирима души са подведени под отговорност за пране на пари. Миналата година беше повдигнато първото обвинение - на Борислав Колев, за злоупотреби с пари за строежа на АМ "Хемус". Той е обвинен, че с чували е изнесъл над 50 млн. лева, платени за магистралата.

В края на май стана ясно, че Колев е разказал пред разследващите как е работила схемата за източване и на кого е давал парите. Разследващите твърдят, че чрез схема от кухи фирми са източени над 53 млн. лв., отпуснати за строителството на магистралата.

Според МВР въпросните пари са били авансово отпуснати по времето на ГЕРБ на няколко строителни фирми. След това били прехвърлени на кухи дружества, регистрирани на кошари и малоимотни, а впоследствие изтеглени в брой и изнесени в чували и сакове. Вътрешният министър Бойко Рашков веднъж заяви, че част от тях са отивали в партията на Бойко Борисов, а след това каза, че парите са пращани в Банкя.

През юни т.г Бойко Рашков посочи, че стотици милиони от авансово платените средства за магистрала "Хемус" са отишли за покупката на луксозни хотелски комплекси и под формата на дивиденти в лични сметки в Обединените арабски емирства(ОАЕ), а не в строителството на аутобана. Това е установило разследването на МВР.

Пред съда през май Колев разказа, че организатор на схемата бил мъж на име Георги Георгиев. Името съвпада с един от новите обвинени - Георги Георгиев от Лом. Той ходил с него, когато теглели парите кеш на банкова каса. Понякога сумите били и шестцифрени. След това те се предавали на трети човек. Колев не спомена името му, но заяви, че го е казал на разследващите.

"Ако Борислав Колев не беше съдействал на разследването, то нямаше да има толкова събрани материали. Половината от папките с доказателства са събрани именно с негова помощ", коментира тогава адвокатът му Христо Ботев.

В средата на май пък стана ясно, че има доказателства, че в аферата "Хемус" са участвали хора на високи държавни позиции и че става дума за добре организирана и планирана схема за пране на пари. Този извод направи тогава Софийският градски съд.

Съдът се произнесе по искане за по-лека мярка за неотклонение, направено от единствения обвиняем – Борислав Колев, който в момента е под домашен арест и иска да бъде освободен под гаранция. Молбата му бе отхвърлена, а съдът заяви, че има доказателства за негова съпричастност към пране на пари, които до момента не са оборени. Освен това има и нови данни, сочещи за участието на висши чиновници.

Разследването започна в края на миналата година и предизвика сериозен сблъсък между полиция и прокуратура. МВР настояваше Колев да получи по-лека мярка в замяна на показанията му, които да доведат до организаторите на схемата. Прокуратурата обаче отказа и дори заяви, че върху прокурори е оказван натиск от страна на шефа на ГДБОП Калин Стоянов. Срещу него бе образувано дело за престъпление срещу правосъдието.

Междувременно Колев бе оставен в ареста. Впоследствие той поиска срещи с главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Бойко Рашков. И двамата се видяха с него, а шефът на МВР бе привикан на разпит като свидетел по същото дело. Тогава той заяви, че около 30-40% от парите за "Хемус" са се връщали в ГЕРБ. От партията обявиха, че ще съдят министъра за това твърдение.

МВР пусна и списък с над 100 "потънали" в прокуратурата дела. Сред тях бе и това за "Хемус". Въпреки намеците, че в тази схема има замесени висши чиновници, близки до бившите управляващи досега прокуратурата не е съобщавала за нови обвинения.

mediapool.bg