Кламер БГ - Новини: България е платила 22 млн. лв. за изгубените дела в Страсбург

България е платила 22 млн. лв. за изгубените дела в Страсбург

България

|
Ср, 26 Окт 2022г. 11:41ч.
България е платила 22 млн. лв. за изгубените дела в Страсбург

България е платила 22 млн. лв. за изгубените дела в Страсбург

България е платила 22 257 859 лв. обезщетения на свои граждани по изгубени дела пред Европейския съд по правата на човека. Това съобщи служебният министър на правосъдието Крум Зарков на конференция,

посветена на 30 години от членството на България в Съвета на Европа и ратифицирането на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) в София

Първото решение на европейския съд е по делото “Луканов“ през 1997 г. За 25 години международният съд е постановил около 1500 решения. От тях половината (754) са осъдителни решения за поне едно нарушение на Европейската конвенция за правата на човека. До момента 628 решения и определения за одобряване на приятелско споразумение са напълно изпълнени от държавата.

Решенията на съда в Страсбург са задействали множество реформи в България. Една от тях е въвеждането на вътрешен механизъм за обезщетяване на българите, които са станали жертва на бавно правосъдие. Има редица реформи, насочени към подобряване на условията в местата за лишаване от свобода и справянето с пренаселеността в тях.

Крум Зарков отчете, че България продължава да е сред държавите с най-голям брой неизпълнени решения на съда в Страсбург – около 170. Най-известното сред тях е делото “Колеви срещу България“, което датира от 2009 година. Още тогава европейският съд констатира пълната недосегаемост и безотчетност на главния прокурор, но в парламента не се е намерило още мнозинство, което да промени това.

“България е на картата с успешни истории по отношение на Европейската конвенция за правата на човека“, коментира генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович – Бурич.

Тя напомни, че народите в Европа заедно са оформили културата на човешките права, на базата на общопризнати стандарти и всичко това е благодарение на Конвенцията

Тя даде пример, че нито една от държавите членки на ЕС не прилага смъртното наказание и добави, че това е показателно за европейската моралност. Всяка държава има своите практики и предизвикателства и всяка държава членка се нуждаеше от промени на законите си, за да имплементира Конвенцията, отбеляза Бурич.

mediapool.bg