Кламер БГ - Новини: МЗ ще посочи другата седмица терен за детската болница

МЗ ще посочи другата седмица терен за детската болница

България

|
Ср, 26 Окт 2022г. 11:39ч.
МЗ ще посочи другата седмица терен за детската болница

МЗ ще посочи другата седмица терен за детската болница

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджедиев е поел ангажимент, че през следващата седмица ще оповести терен за изграждането на детската болница. Това е станало по врем на среща във вторник с представители на Национална мрежа за децата, Национална гражданска инициатива “ЗА истинска детска болница”, Българска педиатрична асоциация, неправителствени организации, лекари и активисти. Припомняме, че преди седмица педиатричната общност и гражданските организации поискаха от държавата ясен план и срокове по проекта за детската болница.

"Обсъдихме плановете на настоящето ръководство на МЗ за изграждането на Национална детска болница и ангажиментите на държавата към изпълнението на проекта. От Националната гражданска инициатива отново заявихме необходимостта за изготвяне на пътна карта с конкретни цели и срокове, която да гарантира, че процесът по изграждане на Националната детска болница ще бъде необратим, независимо, кой е на поста здравен министър", информираха от гражданската инициатива.

Организациите са внесли отново до министър-председателя и министър Меджидиев своето предложение за създаване на Обществен съвет към Министерски съвет, който да гарантира прозрачността и обществената отчетност в процеса на изграждане на Национална детска болница.

"Това е шестият по ред министър, за изминалите 5 години с който си говорим едни и същи неща", коментираха участниците в срещата.

Те продължават да настояват процесът по изграждането на Националната детска болница да е необратим, прозрачен, базиран на потребностите на българските деца, при спазване на всички световни стандарти и практики, по които са изградени най-добрите болници в света.

mediapool.bg