Кламер БГ - Новини: Прокурори ще се срещат с граждани в опит да ограничат престъпността

Прокурори ще се срещат с граждани в опит да ограничат престъпността

България

|
Ср, 26 Окт 2022г. 12:25ч.
Прокурори ще се срещат с граждани в опит да ограничат престъпността

Снимка: БГНЕС

Приемните дни и часове на окръжните прокурори по места да бъдат възстановени. Това е една от мерките за ограничаване на престъпността, предложени от шефа на държавното обвинение Иван Гешев. В сряда той свика национално съвещание на прокуратурата, основна тема на което бе ръстът на престъпленията. Гешев за пореден път повтори, че положението се връща на нивата от 90-те години на миналия век. По думите отново се възраждали форми на престъпността, смятани за изчезнали.

Главният прокурор очерта мрачна картина – ръст на телефонните измами, на разпространението на наркотици, както и на транспортните престъпления. Той отново свърза това със закриването на специализираните съд и прокуратура, което нарича "законодателен волунтаризъм". Според Гешев у ръководствата на някои институции липсва разбиране "за това що е държава и държавност".

Той нарече възстановяването на приемните часове "модел за по-директна връзка с гражданите". Според него окръжните прокурори трябвало да знаят проблемите на съгражданите си и, по възможност, да ги решават.

Главният прокурор говори и обособяване на отдели за борба с организираната престъпност навсякъде в страната. Тази практика съществуваше преди създаването на специализираните структури, а след това беше изоставена.

"Всички знаем, че в някаква степен беше оценен като неефективен. И то не от нас, а от европейските ни партньори, но все пак това е модел и единственият вариант, с който разполагаме. И е по-добре от нищо", заяви Гешев.

Трябва да се проведат и спешни срещи с МВР и ДАНС, каза още главният прокурор. Целта е анализ на престъпността и набелязване на мерки за ограничаването й.

Ден по-рано главният прокурор имаше среща с парламентарната група на "Български възход". От депутатите той поиска спешни промени в НК и НПК, с които да се ограничи формалността в наказателния процес.

mediapool.bg