Кламер БГ - Новини: Полицаят, който блъсна дете и избяга, е отстранен от работа

Полицаят, който блъсна дете и избяга, е отстранен от работа

България

|
Ср, 26 Окт 2022г. 14:07ч.
Полицаят, който блъсна дете и избяга, е отстранен от работа

снимка БГНЕС

Полицият, който блъсна с автомобила си дете край софийското село Лозен във вторник и след това избяга, е отстранен от работа, съобщи МВР.

Служителят блъсна 9-годишното дете на пешеходна пътека. Детето е с охлузни рани, а шофьорът избягал. Свидетели хвърляли бутилки и счупили задното стъкло на колата му. По-късно полицаи намерили шофьора. Оказало се, че е служител на жандармерията.

Пробата с дрегер е показала 0.5 промила, но тя е взета три часа след инцидента. Предстои да му бъдат взети кръвни проби, които ще покажат с колко точно промила е бил той по време на инцидента.

Пред полицаи той разказал, че е пил малко алкохол след инцидента, за да се успокои. Жандармеристът е отведен в районното, взети са значката и оръжието му. В деня на инцидента служителят не е бил на работа.

"Детето ми е било с колело. Колата е блъснала задната гума на велосипеда и самото то го е бутнало на земята. Няма контакт с автомобила. От очевидци разбрах, че служителят на Жандармерията се е движил доста бързо", разказа бащата на пострадалото дете Любомир Топалов пред Нова тв.

Топалов е говорил с шофьора, причинил инцидента, по телефона. "Призовах го да дойде, за да се видим. Обясних му, че има полиция и го издирват. По телефона го усетих, че е пиян и неадекватен. Говореше несвързано, даже с лека насмешка", каза мъжът.

"Искам институциите да си свършат работата подобаващо. Благодарен съм на служителите на "Пътна полиция", които взеха присърце случая и свършиха работата си адекватно. Трябва да даваме гласност на подобни случаи, за да не се потулват. Този човек да си понесе последствията", каза Топалов.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че ръководството на министерството предприема безкомпромисни и твърди мерки при такива случаи. Той коментира темата след участие в тържествено връчване на дипломите на курсантите от випуск 2022 г. в Академията на МВР.

Мъжът, който е дългогодишен служител на МВР, веднага след случая е установен и задържан от полицията. Взети са му кръвни проби, за да се провери дали е употребил алкохол и наркотици. Той е отстранен от длъжност и е започнало дисциплинарно производство срещу него. По случая има образувано и следствено дело.

Така безкомпромисно ще постъпваме към всеки един служител на МВР, независимо на каква позиция се намира. С това искаме да дадем пример на обществото, че ние не искаме да допускаме такива грозни явления в нашите редици, каза главният секретар на МВР.

mediapool.bg