Кламер БГ - Новини: Най-натоварените с работа съдии ще вземат до три заплати бонус

Най-натоварените с работа съдии ще вземат до три заплати бонус

България

|
Пон, 20 Септ 2021г. 15:59ч.
Най-натоварените с работа съдии ще вземат до три заплати бонус

Най-натоварените с работа съдии ще вземат до три заплати бонус

Между две и три заплати допълнително очакват съдиите от силно натоварените съдилищата. Това е прогнозата на комисията по натовареност към Съдийската колегия, която от седмици изчислява натовареността, за да определи размера на бонусите в системата, съобщи lex.bg.

В бюджета на Висшия съдебен съвет (ВСС) има близо 10 милиона лева за допълнителни възнаграждания за съдиите, които ще бъдат раздадени до два месеца.

В момента съдийската комисия на ВСС се опитва да отстрани проблеми със статистиката. От подадените през тази година данни се оказва, че районните съдилища като Брезник и Момчилград са с много по-високи показатели за натовареност от Софийския районен съд.

Единственото обяснение може да бъдат многото еднотипни дела за незаконно преминаване на границата, които се гледат в съдилищата близо до границите. В Момчилград се гледат делата на мигрантите, заловени при влизане в страната, а в Брезник се гледат делата на мигрантите, заловени при опит да преминат в Сърбия.

В тези съдилища обикновено работят по двама-трима съдии, на които се разпределят стотици, а понякога и хиляди еднотипни дела, когато има засилен мигрантски натиск.

Степените на натовареност в съдебната система са четири. Най-високата степен е "изключително натоварен съд", следват - високо, средно и ниско натоварен. "Изключително" натоварените съдии ще вземат до четири заплати бонус, а за останалите съответно – до три, до две и по една.

За Върховния касационен съд и Върховния административен съд по презумпция се приема, че са изключително натоварени, напомня lex.bg.

mediapool.bg