Кламер БГ - Новини: Брендо иска да лежи в български затвор

Брендо иска да лежи в български затвор

България

|
Пон, 20 Септ 2021г. 17:43ч.
Брендо иска да лежи в български затвор

Евелин Банев - Брендо

Арестуваният в Украйна български наркобос Евелин Банев – Брендо е поискал да излежи и трите си присъди у нас, съобщи Софийският градски съд.

През 2018 г. Върховният касационен съд окончателно осъди Банев на 6 години затвор за разпространение на наркотици и пране на пари. Банев е осъден на 20 години за наркотрафик в Италия и на 10.5 години в Румъния.

В СГС е образувано производство по молба на Брендо с искане тези присъди да бъдат приети и признати у нас. Той е приложил и копия от самите присъди.

Съдът посочва, че въпреки предоставените копия от присъдите, към момента българската прокуратура не е получила официални документи от италианска и румънска страна.

Искането на Брендо да излежи присъдите си в България засега е недопустимо. Той може да отправи същото искане отново, след като бъде екстрадиран на територията на България.

Соченият от МВР за "кокаинов крал" Евелин Банев - Брендо бе задържан край Киев преди десет дни. 55-годишният наркобос бе заловен в наета от него къща в предградие на Киев с фалшиви документи на името на друго лице.

В края на 2020 г. Евелин Банев попадна и под ударите на правосъдието в Швейцария по дело за пране на пари от наркотрафик с участието на българската мафия.

Обвинения бяха повдигнати на банката "Креди Суис" (Credit Suisse), бивш неин мениджър и още няколко души, сред които и Брендо. Той е описан в обвинителния акт като човек, генерирал и изпрал огромни печалби от трафик на тонове кокаин от Южна Америка до Европа по въздух и море.

За последно Евелин Банев се появи публично в Софийския апелативен съд през септември 2015 г., когато се яви на процеса срещу него. След това изчезна, за да бъде обявен три години по-късно за издирване чрез Интерпол.

Това обаче не му попречи да напише книга в нелегалност и дори да купи хотел "Рила" в София чрез подставено лице от укриващия се в Дубай хазартен бос и обвиняем Васил Божков.

mediapool.bg