Кламер БГ - Новини: Захлаждане, валежи и гръмотевици от днес

Захлаждане, валежи и гръмотевици от днес

България

|
Пон, 20 Септ 2021г. 16:14ч.
Захлаждане, валежи и гръмотевици от днес

Захлаждане, валежи и гръмотевици от днес

Днес преди обяд над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над североизточните и западните райони, където на отделни места ще превали. След обяд по преминаването на студен атмосферен фронт ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици, като по-интензивни ще са явленията на места в Северна България, а през нощта срещу вторник и в източните райони. Ще духа до умерен вятър от запад-югозапад, който привечер ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималните температури ще са между 26° и 31°.

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Привечер облачността ще се увеличи и през нощта срещу вторник на много места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен източен вятър. Максимални температури на въздуха: 23-26°. Температурата на морската вода е 22-23°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен запад-югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максимална температура на височина 1200 метра около 21°, на 2000 метра – около 14°.

През нощта, главно над източната половина от страната ще има валежи, които от запад ще спират, до сутринта и в източните райони. В отделни райони и ще прегърми. Ще духа умерен до силен запад-северозападен вятър и с него в страната ще продължи да нахлува по-студен въздух. Минималните температури ще бъдат между 10° и 15°.

Утре ще има променлива облачност, над много райони по-често до слънчево. Само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат от 16° в североизточните до 26° в крайните югозападните райони.

Над Черноморието ще има значителна облачност и в сутрешните часове на отделни места все още са възможни превалявания. По-късно през деня облачността ще намалее. Ще духа умерен северозападен вятър, който през деня ще отслабне и ще се ориентира от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 16-20°. Температурата на морската вода е 22-23°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще има променлива облачност и на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 15°, на 2000 метра – около 7°.

В средата на седмицата захлаждането ще обхване цялата страна и преобладаващите максимални температури ще са между 15° и 20°. В четвъртък ще се понижат и минималните, ще бъдат между между 5° и 10°. Облачността ще е променлива, по-често значителна; в сряда на места ще има и превалявания, предимно слаби; по най-високите части на Рила и Пирин ще превали сняг. В четвъртък ще е почти без валежи. Вятърът ще е северозападен, слаб до умерен.

През втората половина от седмицата ще преобладава слънчево време, а температурите отново ще се повишават.

mediapool.bg