Кламер БГ - Новини: Над три четвърт от януарските сметки за парно в София са до 150 лв.

Над три четвърт от януарските сметки за парно в София са до 150 лв.

България

|
Пет, 14 Фев 2014г. 19:37ч.
Над три четвърт от януарските сметки за парно в София са до 150 лв.

Януарска сметка за парно на стойност до 150 лв. ще получат 76% от столичани, които са клиенти на "Топлофикация-София", съобщиха от дружеството в петък. Според неговите данни през миналия месец е ползвана с 3.3 на сто по-малко топлоенергия спрямо декември заради топлото време.

Според официална информация от НИМХ към БАН, средната температура през януари е 1.1 градуса по Целзий, което е с 0.6 градуса повече от предходния месец.

Дружеството е направило отново анализ на сметките на клиентите с месечни фактури над 300 лв. за топлинна енергия. Констатациите отново са, че става въпрос за клиенти с реални отчети на потреблението или заради по-висок прогнозен дял за съответния абонат в сравнение с миналия отоплителен сезон.

В 2700 сгради в столицата потреблението на топлоенергия се отчита ежемесечно - дистанционно или чрез самоотчет, а сметките на клиентите се формират на база реалната им консумацията през месеца. При останалите окончателните индивидуални сметки за топлинна енергия се получават след отчитането на уредите в жилищата на клиентите в края на отоплителния сезон и след изготвянето на изравнителните сметки.

Тогава тези, които са консумирали по-малко енергия от определения им прогнозен дял и са платили повече, ще си получат парите обратно, а клиентите, потребявали повече от определения им прогнозен дял, но платили по-малко, ще имат да доплащат.

“Топлофикация София” съветва своите клиенти да уведомят топлинния си счетоводител, ако им се налага да отсъстват от дома си за по- дълъг период, за да бъде променен своевременно прогнозният дял на консумирана от тях топлинна енергия.

mediapool.bg