Кламер БГ - Новини: Бойко Борисов: Дистанцирал съм се от Цветанов, но той остава мой заместник

Бойко Борисов: Дистанцирал съм се от Цветанов, но той остава мой заместник

България

|
Съб, 15 Фев 2014г. 11:55ч.
Бойко Борисов: Дистанцирал съм се от Цветанов, но той остава мой заместник

Дистанцирал съм се от Цветанов, но ще бъде груба грешка да бъде махнат като зам.-председател на ГЕРБ. Половината от партията ще приеме това като предателство, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред вестник ”Преса”. В неделя партията ще проведе национална конференция, а очакванията са, че ще има промени в ръководството. Преди ден депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов обяви, че напуска Народното събрание.

В отговор на въпрос за мотивите на Горанов, Борисов започна с това, че икономистът му бил като дете, но искал да се развива и извън политиката.

"Дойде при мен и ми каза: ”Шефе, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева и дните ми минават безсмислено. Имам две деца, мисля за трето, как да го издържам? Ако имаше поне политическа класа у нас, ако имаше смисъл като експерт да стоя в парламента, но сега в парламента няма нищо, свързано с политиката и експертността", разказа Борисов.

По думите му, когато Горанов му съобщил решението си преди два дни, обмисляли дали напускането му няма да се свърже с конгреса на ГЕРБ.

"И вчера даже два пъти ми пусна SMS: "Шефе, дали не направих грешка, че точно днес го обявих?". Няма да го спирам, ето вчера той защити доцентура. Има път за развитие", допълва Борисов.

Запитан за това дали е вярна информацията, че Горанов е бил разработван от Цветанов, Борисов отговаря, че това са измишльотини.

"Ако имаше папки, досега да са излезли. Нали знаете, българинът е предател по душа. Аз не се разделям с Влади, с него сме в отлични отношения. Но, разберете, да се стои в този парламент е изпитание. Влади не върши работа за нула пари в него, а е толкова подготвен като специалист. Защо да го хабя? Защо да го държа вързан? Той може винаги да ми бъде полезен, ако ми потрябва. И аз не издържам, и аз се колебая дали да не изляза от парламента. Като стоиш в този гмеж и ти се опръскваш. Този парламент генерира само омраза", казва лидерът на ГЕРБ.

ДПС има цялата власт в държавата

По-късно през деня Бойко Борисов коментира в Ямбол пред членове и симпатизанти на ГЕРБ и скандалите около приемането на последните поправки в Изборния кодекс. В петък с подкрепата на ГЕРБ, ”Атака” и част от БСП депутатите забраниха предизборната агитация да се води на език, различен от българския.

”ДПС си агитират на турски и за никакъв английски, немски или френски не става въпрос. Въобще това не им е проблем. Но не случайно Михаил Миков подкрепи текста, като гласува вчера. Защото то съвпадна по удивителен начин с делото за вакъфските имоти в пловдивския съд”, обясни Борисов.

Той задочно влезе в спор с депутата Хюсеин Хафсъзов (ДПС), които преди ден разбуни духовете с речта си от трибуната на Народното събрание. Според Борисов не било случайно и че ”въпросният депутат от ДПС размахваше пръст”.

”За национална свобода щял да се бори. Ние се борим за национална свобода, защото ДПС е узурпирало цялата власт в държавата. Каква свобода иска повече той, те управляват всичко”, каза още Борисов. Той допълни, че лидерът на социалистите Сергей Станишев е отсъствал от залата умишлено. ”БСП за пореден път наведоха главици и гледаха уплашено, защото не знаеха какви игри играе Сергей Станишев. ”Атака” излязоха и си изговориха всичките лицемерни приказки”, допълни лидерът на ГЕРБ.

Най-големият комплимент от Иван Костов

Лидерът на ГЕРБ окачестви като най-големия комплимент, който е получавал, мнението на Иван Костов, че докато Борисов оглавява дясното, никой няма да направи коалиция с него.

Според него БСП се разпада под натиска на ДПС, АБВ и тези ”крайни формации, които говорят за национализация, за казарма и други подобни неща, които няма как да станат”. Подобни леви формации, които се наричат десни, но всъщност са леви, взимат от електората на БСП, обясни Борисов.

”Затова смятам, че целувката на Орлов мост между Местан и Станишев ще доведе до разпад на БСП”, каза лидерът на ГЕРБ.

mediapool.bg