Кламер БГ - Новини: ДПС видя в нападението на Джумая джамия опит за свалянето на кабинета

ДПС видя в нападението на Джумая джамия опит за свалянето на кабинета

България

|
Съб, 15 Фев 2014г. 13:58ч.
ДПС видя в нападението на Джумая джамия опит за свалянето на кабинета

Целта при нападението на Джумая джамия безспорно е политическа – сваляне на кабинета чрез етнически конфликт, обяви в събота ДПС в декларация, посветена на размириците в Пловдив от петък.

"ДПС осъжда остро вандалското нападение срещу един религиозен храм – Джумая джамия в град Пловдив. По същество това е взлом в неприкосновената територия на човешката съкровеност", започва декларацията.

В петък футболни хулигани безчинстваха в Пловдив в знак на протест срещу връщането на Куршум джамия на главното мюфтийство. Те изразиха недоволството си като атакуваха с бомбички и камъни Джумая джамия в Пловдив и изпочупиха прозорците й.

ДПС коментира, че това не са прояви на спонтанни граждански протести, защото "вандалите” са предвождани от кмета на Карлово, а противозаконните прояви станаха възможни със съдействието и на пловдивския кмет, който е отказал да се съобрази с препоръката на МВР да не разрешава проявата.

"Поставяме въпроса кои тъмни сили стоят зад несъмнено добре организираното, а не спонтанно поругаване на Джумая джамия. Целта безспорно е и политическа – сваляне на кабинета чрез етнически конфликт. Тезата не се нуждае от други доказателства. Достатъчно е да припомним, че нечия ръка насочи протеста срещу офисите на ДПС в Пловдив и призовава за гражданско неподчинение”, се казва в декларацията.

Партията допълва, че особено неприемлив е уличният натиск върху независимата съдебна власт.

”ДПС вярва в здравия разум на българския народ и в неговите толерантни корени и благодари на духовниците от други религии, както и на всички български граждани, които осъдиха остро и искрено тези недопустими в демократичното ни общество прояви”, се казва в декларацията.

Партията очаква прокуратурата и МВР да разкрият подбудителите и организаторите на размириците.

mediapool.bg