Кламер БГ - Новини: Михаил Миков подкрепи агитацията на чужд език, но с превод

Михаил Миков подкрепи агитацията на чужд език, но с превод

България

|
Съб, 15 Фев 2014г. 14:43ч.
Михаил Миков подкрепи агитацията на чужд език, но с превод

Да може да се води предизборна агитация и на чужд език, но с превод на български език, предложи в събота пред ”Дарик” председателят на Народното събрание Михаил Миков. Преди ден Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, ”Атака” и по-голямата част от депутатите на БСП забрани да се агитира на език, различен от българския.

"Според мен, ако има преводач, кампанията пак се води и на български език. Аз лично подкрепих, когато се говори на чужд език, да има преводач - това е предложението на ДПС, защото смятам, че именно така се осигурява кампанията на български език. Това показва едно изкривено разбиране и едни дремещи демони на подозрението, което постоянно стои, че някои етнически групи могат да вземат връх", каза Миков.

Той изрази скептицизма си по темата с дистанционното гласуване, защото не било достатъчно сигурно. По думите трябва да се помисли внимателно и дали гласуването трябва да бъде задължително и припомни, че ако това се случи, трябва да има санкция за негласуване.

”От лятото на миналата година върви дискусията в Народното събрание и за дистанционното гласуване в интернет, и за задължителното гласуване, и за изборите в едномандатни райони, защото се страхувам, че има уловка в употребата на чуждицата ”мажоритарен", каза още председателят на парламента.

По думите му в обществото думата ”мажоритарен" се разбира като човек с ярка индивидуалност, който е отговорен и ангажиран към проблемите на обществото.

”Трите въпроса са предмет на дискусии в гражданското общество, в комисиите за подготовка на изборното законодателство и трети път - в пленарна зала. Очевидно е, че няма панацея. При задължителното гласуване е много интересно, че никой не казва каква ще бъде санкцията. А ние като юристи знаем, че не може да има задължение без санкция при неговото неизпълнение", каза председателят на парламента.

Според Миков Георги Първанов може да е прав за много неща, но с проекта си АБВ той вреди на консолидираната левица.

mediapool.bg