Кламер БГ - Новини: Москов още чака отговор от Пулев иска ли да е депутат

Москов още чака отговор от Пулев иска ли да е депутат

България

|
Ср, 26 Май 2021г. 17:23ч.
Москов още чака отговор от Пулев иска ли да е депутат

Москов още чака отговор от Пулев иска ли да е депутат

Бившият здравен министър Петър Москов регистрира партията си Консервативно обединение на десницата (КОД) за участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори. Този път той няма да се явява сам, а в коалиция с БЗНС на бившия министър на отбраната Николай Ненчев и с "Български демократически форум" на Жаклин Толева.

Боксьорът Кубрат Пулев обаче все още не е взел категорично решение дали да се включи в политиката и в листата на коалицията, която ще се казва "Национално обединение на десницата".

"Имахме дълги, учудващо за нас, много дълбоки, много смислени разговори с г-н Пулев и неговия екип. Ние днес направихме своята регистрация и когато, и каквото решение вземе Пулев, ако то е положително, ще се присъедини към нас и ще вървим напред", каза Москов.

В събота бившият здравен министър отправи покана към Пулев, а ден по-рано загатна за намеренията си да привлече боксьора със статус във Фейсбук:

"Гледах интервю на Кубрат Пулев. Питаха го две неща: какво мисли за изборите и за кого е. Отговорите му на двата въпроса бяха:

1. "Омръзна ми да гласувам за по-малкото зло".

2. "Аз съм за България!"

Който не разбира колко болка има в първото и колко искрен и дълбок смисъл има във второто, не разбира нищо!

Хайде всички да бъдем като него -" За България!""

В неделя Москов и Пулев се срещнаха и се очакваше боксьорът да отговори дали иска да бъде лицето на формацията за вота, но все още отговор няма.

Коалицията на Москов с Ненчев не е особена изненада, защото двамата бяха част от вече несъществуващия "Реформаторски блок" и бяха министри в кабинета "Борисов 2". На изборите през април БЗНС беше част от коалицията на "Воля" и НФСБ, която получи 2.37% подкрепа. На местните избори през 2019 година беше с ДОСТ на бившия председател на ДПС Лютви Местан.

През 2014 година Жаклин Толева и БДФ бяха част от коалиция "Десните", която имаше амбицията да е алтернатива на ГЕРБ и на "Реформаторския блок". Обединението получи подкрепата на 0.22% от избирателите. На следващите избори Толева и партията вече бяха част от остатъците от "Реформаторския блок", който пък беше понесъл тежки загуби заради управлението си с ГЕРБ и взе едва 3.14%. На евроизборите през 2019 година пък БДФ беше сред малките партии, с които се обгради ГЕРБ.

През април КОД на Москов бе подкрепена от едва 9415 души или 0.29%. След вота бившият видепремиер и лидер на ВМРО заговори за "патриотично" обединение и обяви, че разговори се водят и с партията на Москов. В крайна сметка за пореден път бившият здравен министър остана извън "патриотичната коалиция", в която влязоха ВМРО, НФСБ и "Воля".

Москов остана министър на здравеопазването в кабинета "Борисов 2" до предсрочните избори, въпреки че тогавашната му партия ДСБ напусна управлението преди това. Няколко месеца по-късно Москов бе изключен от ДСБ, а през 2019 година създаде собствена партия.

mediapool.bg