Кламер БГ - Новини: Шефът на ДАНС в контраатака: На Рашков е отнет достъпът до тайни

Шефът на ДАНС в контраатака: На Рашков е отнет достъпът до тайни

България

|
Ср, 26 Май 2021г. 17:37ч.
Шефът на ДАНС в контраатака: На Рашков е отнет достъпът до тайни

Шефът на ДАНС в контраатака: На Рашков е отнет достъпът до тайни

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев, за когото правителството поиска да бъде отстранен от длъжност, контратакува вътрешния министър Бойко Рашков. Георгиев обяви, че Рашков е с отнет допуск до информация. По думите му това е станало преди две години, а МВР-шефът не е обжалвал.

"Ние, службите за сигурност, работим с класифицирана информация. И не само с национална класифицирана информация, а и с такава, която е на наши партньори от НАТО и ЕС", заяви Георгиев.

Малко по-късно пред "Дневник" Рашков заяви, че не е знаел, че му е отнет допускът.

Зариха ме с дела

"Не ме интересува какво говори този човек. Това, което казва, няма никакво значение за функцията, която изпълнявам в момента", каза той.

По думите на Георгиев допускът е отнет преди две години за срок от три години. Този период съвпада с края на мандата на Рашков като председател на Бюрото за контрол на СРС. Точно тогава сегашният министър влезе в конфликт с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Сега Рашков намекна, че срещу него в прокуратурата има образувано дело. Има вероятност то да е послужило като повод за отнемане на допуска му.

Пред "Дневник" Рашков твърди, че в прокуратурата дела се образуват, само за да има оправдание за някакви действия по разследване.

"В момента са ме зарили тук от искания във връзка с дела, които са образували, които аз не знам за какво са, има само някакъв номер на дело. Срещу най-различни служители за най-различни въпроси, които аз не знам за какво са. И обясних, че има едно от делата, което тъй като има там една страница от едно издание и там е моето име, аз предполагам, че това дело е образувано срещу мен, макар че те отричат", каза той.

В качеството си на министър Рашков би следвало да има допуск до информация. Според Закона за защита на класицифицираната информация на редица държавни служители не се прави предварително проучване. Сред тях са вицепремиерите и министрите. Рашков спада и към двете категории.

Историята се повтаря

Рашков и Георгиев са в конфликт от години. Докато бе начело на Бюрото сегашният министър обвиняваше агенцията в незаконно подслушване и в саботаж на проверките им. След назначаване на служебното правителство Рашков обяви, че всички шефове на служби са излезли в неплатен отпуск до края на мандата на правителството. Това бе и поводът премиерът Стефан Янев да поиска отстраняването на Георгиев.

През 2017 г. ДАНС изигра ключова роля в отстраняването на заместника на Рашков Георги Гатев. Неговият допуск до информация бе отнет по предложение на прокуратурата. Така той не можеше да изпълнява длъжността си.

mediapool.bg