Кламер БГ - Новини: Кирил Петков: Руски дипломати координират хибридни атаки у нас

Кирил Петков: Руски дипломати координират хибридни атаки у нас

България

|
Пон, 21 Март 2022г. 15:50ч.
Кирил Петков: Руски дипломати координират хибридни атаки у нас

Колаж: Mediapool

Руски дипломати координират хибридни атаки в България, обясни премиерът Кирил Петков във връзка с изгонените миналата седмица 10 служители на руското посолство у нас.

"Не може да имаме шпиони на други държави. България трябва да си гледа интересите", добави той.

Петков потвърди, че информацията за неправомерните действия са дошли от българските служби.

"Няма нито един случаен изгонен. За всеки има конкретни данни. Някой ги управлява и менажира тези хибридни атаки. Тези координатори много пъти са точни тези шпиони", посочи Петков.

"Мога да поздравя нашите служби. В ДАНС се работи много сериозно. Държавата си влиза в правомощията да си защитава интереса. Искаме само да покажем, че си защитаваме интереса, и няма да позволим да ни се месят", каза той.

Петков отново каза, че България засега няма да изпраща военна помощ. Към момента само България и Унгария в ЕС не помагат на Украйна по такъв начин.

"Ако някога видите военна помощ, това ще мине през парламента. Само две страни не правят военна помощ. За това обаче трябва общ държавен консенсус. 84% от населението не иска да се изпрати такава помощ", каза Петков.

На този фон руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова коментира, че "българският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на правителството срещу Русия".

"Хората в България все още не подкрепят реториката и действията на своето правителство по отношение на специалната операция в Украйна", каза тя в ефира на телевизионния канал "Россия 24".

Митрофанова отбелязва, че по време на посещението на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в големите български градове, включително Варна и София, са се провели антинатовски митинги в подкрепа на Русия.

Подобни акции бяха организирани от проруската партия "Възраждане", но бяха малобройни.

"Получаваме и писма за подкрепа, а в интернет много хора сами превеждат уебсайтовете ни от руски на български”, посочи Митрофанова.

Тя уточни, че това не е позицията на всички хора, а на мнозинството.

В началото на месеца обаче "Алфа Рисърч" обяви промяна в обществените нагласи на българите заради войната на Владимир Путин в Украйна. Ако през последните две години между около 58% от българите са изразявали положителни оценки за него, при само 20 на сто отрицателни, сега ситуацията радикално се обръща. Позитивните мнения намаляват почти двойно, до 32%, а отрицателните нарастват до 48%.

Миналата седмица България обяви 10 руски дипломати за персона нон грата заради "дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

"Всичко беше нагласено, за да се покаже такава голяма евросолидарност”, каза Митрофанова.

По думите ѝ българските власти не са обяснили причините за експулсирането на руските дипломати.

"Знаете ли, никой не обяснява нищо в момента. Отминаха дните, когато в дипломатическата практика се експулсираха само дипломати, "хванати на местопрестъплението” за, да кажем, участие в дейности, несъвместими с дипломатическата дейност. Сега никой не обяснява нищо. Те просто експулсират дипломати без никакво обяснение”, каза посланикът.

"Ще реагираме съответно, така да се каже. Реакцията може да бъде и асиметрична. Но отговор ще бъде даден”, посочи Митрофанова.

Дипломатическата практика е да се налага огледален отговор.

mediapool.bg