Кламер БГ - Новини: Назначена е проверка за ползваните от ведомства джипове на "Аркад"

Назначена е проверка за ползваните от ведомства джипове на "Аркад"

България

|
Пон, 21 Март 2022г. 16:52ч.
Назначена е проверка за ползваните от ведомства джипове на "Аркад"

Назначена е проверка за ползваните от ведомства джипове на

Премиерът Кирил Петков е назначил проверка по случая с предоставените от строителя на газопровода "Балкански поток" джипове на ведомства и на възложителя на поръчката – държавният газов оператор "Булгартрансгаз", да ги ползват безвъзмездно до края на 2022 г. Това съобщи той в отговор на журналистически въпроси по време на инспекцията му край гръцкия град Комотини на строежа на газовата връзка до Стара Загора.

За дадените за ползване джипове се разбра, след като един от тях бе открит в гаража на арестуваната миналия четвъртък пиарка на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Ден по-късно съпругът й Делян Димитров каза, че той го управлявал, защото му е даден като служебна кола. Той обясни, че колите, които били купени от "Аркад" на лизинг, им били дадени след като приключили строежа, защото не им трябвали. Коли получили и екоминистерството, и агенцията по горите, каза Димитров.

Часове след това екоминистърът Борислав Сандов каза, че четири от джиповете действително са били дадени на ведомството – единият бил ползван от предшественика му от ГЕРБ Емил Димитров – Ревизоро, а другите били дадени на националните паркове. Пет от колите на "Аркад" били дадени на самия газов оператор "Булгартрансгаз", който плати 3 млрд. лв. за строежа на "Балкански поток" от "Аркад".

И екоминистерството, и "Булгартрансгаз" обявиха, че връщат колите, а от агенцията по горите заявиха в неделя, че информацията, че са получили такива автомобили, не отговаря на истината.

В понеделник премиерът каза, че е установено, че един от въпросните джипове на "Аркад" е бил даден и на министерството на енергетиката.

"В гаража на пиара има джип на "Аркад". Тази газова връзка (инспектираната с Гърция) не се построи за 12 г., руската се построява за 3 г. и остават безплатно джипове. Няколко са оставили в министерството на екологията, един джип е оставил в министерството на енергетиката. Кой раздава просто така толкова скъпи автомобили? Много натовски настроена партия, но работи с руски проекти, дава 3 млрд. лв. от нашите пари за руски проекти", възмути се Петков.

"Няма безплатен обяд. Някой ги е дал за нещо. Никой не е луд да си мисли, че са останали от лизинг, че са ги забравили и са ги дали. За пръв път чух за тях като разбрах, че такъв е намерен в гаража на арестуваната госпожа", каза още той.

"Всички трябва да се върнат. Ние безплатни подаръци не вземаме. Ние всички като данъкоплатци най-вероятно сме платили ужасно много за тези джипове и те струват много над стойността и е ужасно, че има хора, които ги карат", коментира Кирил Петков.

mediapool.bg