Кламер БГ - Новини: След арестите у нас Кьовеши обяви, че се разследват "висши публични служители"

След арестите у нас Кьовеши обяви, че се разследват "висши публични служители"

България

|
Пон, 21 Март 2022г. 17:54ч.
След арестите у нас Кьовеши обяви, че се разследват "висши публични служители"

Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура е получила няколко сигнала, в които се съдържат сериозни твърдения за извършени измами и системна корупция с европейски средства. Това съобщи службата на Лаура Кьовеши. В съобщението се допълва, че става дума за "висши публични служители". Повече подробности засега не се съобщават. Разследванията продължават, посочват от службата.

Европрокуратурата бе свързана с ареста на бившия премиер Бойко Борисов, пиарката му Севделина Арнаудова и някогашния финансов министър Владислав Горанов миналата седмица. От МВР тогава заявиха, че акцията им е свързана с разследвания на службата на Кьовеши. След това обаче съобщението бе изтрито и бе образувано дело за изнудване, което няма нищо общо с европейската служба.

Същевременно в понеделник от думите на премиера Кирил Петков се разбра, че има доклад, според който контролът върху харченето на евросредствата у нас е бил занижен. Става въпрос за нов доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция. Според него около 90% от парите от еврофондовете

са отивали при определена група хора. Петков обясни, че в огромна част от конкурсните процедури е имало само един участник. Той каза още, че одитното звено, което трябвало да проверява как се харчат евросредствата, било под ръководството на Горанов.

"Това ако не е очевидна манипулация или липса на контрол, аз не знам какво е. Къде идва връзката? Ако един човек хипотетично е корумпиран, той не е корумпиран само за български левове или за евро. Това е начинът на неговото управление", заяви премиерът.

Той свърза два доклада – един от АДФИ за липсващи над половин милиард лева в бюджета от хазартни такси и сега обявения за контрола върху изразходването на евросредствата. На база на първия преди две години започнаха разследванията срещу бизнесмена Васил Божков. Сега обаче се проверява дали държавата умишлено не е направила така че таксите да не бъдат платени. Едновременно с това бе образувано и дело за евентуално изнудване на Божков, който твърди, че е плащал милиони подкупи на Борисов и Горанов.

Петков разкритикува прокуратурата, че не иска да разпита хазартния бизнесмен с видеовръзка. Той коментира, че е решил да свидетелства по делото срещу Борисов заради доклада за еврофондовете.

"Този доклад дава потенциала, че е имало нередности под ръководството на г-н Горанов и една такава информация може да предизвика обаждания, скриване на документи, укриване на доказателства и това може да стане с няколко обаждания. Ето това беше моята част", заяви той.

Миналия четвъртък МВР действа в условията на неотложност и започна обиски в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов. След като излезе от ареста, бившият премиер обвини Петков, че е разпоредил на полицаите да го приберат. Адвокатът му пък каза, че не е имало никакво основание да се действа в условията на неотложност. Все още се чака съдебно одобрение на тези действия.

mediapool.bg