Кламер БГ - Новини: Според премиера българите не искат България да окаже военна помощ на Украйна

Според премиера българите не искат България да окаже военна помощ на Украйна

България

|
Пон, 21 Март 2022г. 20:41ч.
Според премиера българите не искат България да окаже военна помощ на Украйна

Кирил Петков, Сн. БГНЕС

България засега няма да изпраща военна помощ, каза премиерът Кирил Петков в понеделник.

"Ако някога видите военна помощ, това ще мине през парламента. Само две страни не правят военна помощ. За това обаче трябва общ държавен консенсус. 84% от населението не иска да се изпрати такава помощ", каза Петков.

Министърът на отбраната Драгомир Заков, който участва в днешното заседание на министрите на отбраната и на външните работи от ЕС, в отговор на въпрос за доставката на въоръжение за Киев от нашата страна посочи, че България помага по много други начини. Има много други начини, по които може да се помага и те не са по-малко важни, каза той.

Всяка отделна държава решава как ще помага, по какъв начин, с какви средства. Ние сме помагали на Украйна в миналото, включително с несмъртоносни оръжия и средства, уточни Заков.

Към момента само България и Унгария в ЕС не предоставят на Украйна военна помощ.

На днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи беше поставен въпросът за санкции срещу Русия по отношение на вноса на петрол, но единна позиция няма. България на този етап не подкрепя тези санкции, заяви пред български журналисти министърът на външните работи Теодора Генчовска.

По нейните думи има няколко насоки, които е възможно Европейският съвет да последва при взимане на решение за санкциите. Министърът поясни, че днес е било обсъдено възможно разширяване на санкциите по отношение на руски олигарси, както и изключване на всички руски банки от системата за международни преводи SWIFT.

mediapool.bg