Кламер БГ - Новини: Тагарев: БСП бяха против назначаването ми за министър на отбраната

Тагарев: БСП бяха против назначаването ми за министър на отбраната

България

|
Вт, 22 Март 2022г. 09:59ч.
Тагарев: БСП бяха против назначаването ми за министър на отбраната

Тагарев: БСП бяха против назначаването ми за министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев обяви, че БСП са били против това той да стане министър на отбраната. В началото на март Тагарев бе обявен лично от премиера Кирил Петков като наследник на Стефан Янев на министерския пост, но след по-малко от денонощие кандидатурата бе сменена с тази на настоящия министър на отбраната Драгомир Заков.

Сега Тагарев коментира причините, довели до смяната му в последния момент. "Според публичната информация, с която разполагам, БСП са били против да стана министър на отбраната", каза той пред Нова тв.

Още при смяната на Тагарев със Заков неофициалната информация беше, че от БСП са поставили ултиматум, че ако Тагарев заеме поста, социалистите ще напуснат управлението.

"Аз мисля, че има достатъчно публична информация (защо не стана министър-бел.ред). Има официално заявление на министър-председателя, има и изразена радост от постигнатия успех от ръководни среди на БСП. Непредубеденият зрител мисля, че може да може да си направи изводите", каза Тагарев.

Той посочи, че на 28 февруари Кирил Петков е обявил името му "като единствена номинация, а не като опция", но след това "определени среди в България се активизираха, за да блокират моята номинация".

По думите му България е единствената страна, в която все още се води дебат трябва ли да окажем военна помощ на Украйна.

"Този дебат започна от висши места у нас и с него поддръжниците на руската агресия изнесоха своята отбрана на много предни позиции", каза

проф. Тагарев и допълни, че тезите, които в момента се дискутират у нас са несъстоятелни.

По думите му трябва да се дискутира как точно да помогнем на Украйна, а не дали да го правим.

"Не виждам съществена разлика между тезата на Стефан Янев и тази на президента Румен Радев, че България не трябва да се намесва в конфликта между Русия и Украйна. Те използваха дори една и съща фраза. Не бих искал да спекулирам с това доколко думите им се дължат на пряко влияние", каза той в отговор на въпрос дали подозира зависимости от Кремъл от техните позиции.

Тагарев нарече конфликта между Русия и Украйна "черно-бял" и го сравни с този през 90-те години, когато Ирак напада Кувейт.

"Сега също имаме страна агресор, в лицето на Русия, и страна жертва. В тази черно-бяла ситуация ние къде се намираме? Ние сме НАТО, но казваме, че няма да помогнем на жертвата. Това означава, че помагаме на агресора", каза още той.

Според Тагарев, заради храбрите и геройски действия на украинските армия и народ, няма пряка опасност за сигурността на България.

mediapool.bg