Кламер БГ - Новини: Съдия отказа да разгледа претърсването на Борисов заради атаки от ГЕРБ

Съдия отказа да разгледа претърсването на Борисов заради атаки от ГЕРБ

България

|
Пон, 21 Март 2022г. 17:13ч.
Съдия отказа да разгледа претърсването на Борисов заради атаки от ГЕРБ

Сн. БГНЕС

Съдията от Софийски градски съд Тони Гетов си е направил отвод, за да не се произнесе по протоколите за претърсване в домовете на бившия премиер Бойко Борисов, на пиарката му Севделина Арнаудова и на Владислав Горанов. Аргументът му е, че преди седем години той е гледал дело срещу някогашния зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Затова протоколите са били разпределени на друг съдия, чието произнасяне се очаква.

През 2014 г. съдия Гетов осъди Цветанов на 4 години затвор по делото за шестте "НЕ", с които като вътрешен министър бе отказал прилагането на СРС-та. Тази присъда бе потвърдена и на втора инстанция. След това обаче бе отменена.

След произнасяне на присъдата, както Бойко Борисов, така и редица други ръководни дейци на ГЕРБ, твърдяха в медиите неистини, свързани персонално с мен и членовете на моето семейство", пише в разпореждането съдия Гетов.

Той посочва още, че според НПК не може да се произнесе, ако поради определени обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.

Съдебното решение за одобрение на протоколите се очаква с голям интерес, тъй като при ареста на тримата МВР обяви, че действа в условията на неотложност. Тази процедура е разрешена по НПК, но само в случаите, когато има опасност да се изгубят доказателства. Защитата на Борисов твърди, че не е имало никакво основание да се действа по този начин.

Идват евродепутатите

Европейската народна партия (ЕНП) праща в България мисия за установяване на фактите около ареста на Борисов. В нея ще участват двама евродепутати - Моника Холмайер, председател на Комисията по бюджетен контрол на европарламента и говорителят на група на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Джерон Ленерс. Те са посочени от председателя на партията

Холмайер и Ленерс са поискали срещи с "всички замесени", пише в съобщението на ЕНП. Те искат да се видят с премиера Кирил Петков, с вътрешния министър Бойко Рашков и с главния прокурор Иван Гешев.

От ЕНП реагираха на ареста на Борисов още преди два дни. В социалните мрежи Вебер написа, че случилото се е много притеснително и повдига множество въпроси, на които трябва да се отговори.

Втори опит

В понеделник МВР отново е внесло предложение на Борисов да бъде повдигнато обвинение. Същото важи и за пиарката му Севделина Арнаудова, както и за бившия финансов министър Владислав Горанов. Тримата бяха задържани по разследване за изнудване. Сигналът идва от бизнесмена Васил Божков, който от години твърди, че е плащал милиони подкупи, за да върви хазартният му бизнес.

За БТА прокурор Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура също потвърди информацията. Тя добави, че документите нямат подпис и име на разследващ полицай, но имат поставени регистрационни номера.

"МВР няма да разяснява повече нормите на НПК на прокуратурата. Тя като орган по надзор на законност би могла да отстрани всяка допусната грешка, ако има такава. Постановлението за повдигане на обвинение се подписва от наблюдаващия прокурор. За тяхно улеснение разследващите полицаи са изготвил и входирари проекти на такива, без подпис, за да може прокурора само да ги разпише, ако ги одобри", заявиха в отговор от МВР.

В папката към тях се съдържат и три броя разпити на Борисов, Горанов и Арнаудова като свидетели.

Повторното внасяне на документите се случва, след като на 18 март Софийската градска прокуратура отрече, че има постъпили такива проекти на постановления за повдигане на обвинение за Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, заедно с другите материали по досъдебното производство във връзка, с което те бяха задържани за 24 часа.

От МВР обаче посочиха, че постановленията за повдигане са изпратени от Главна дирекция “Национална полиция“ с придружително писмо.

Ще обжалваме

Защитникът на Борисов Менко Менков ще обжалва пред Софийския административен съд 24-часовите им задържания.

Срокът е до четвъртък, уточни той пред БНР.

Очаква се по- късно в понеделник Софийският градски съд да се произнесе по внесените в края на работното време в петък искания за одобрение за претърсване и изземване в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов.

"От Борисов нищо не е иззето. От дома на Арнаудова са иззети рекламни материали от последните предизборни кампании с лика на Бойко Борисов, агитационни – да гласуват за него и за ГЕРБ, което има огромно значение за това досъдебно производство, предполагам. Тъй като е политически процесът, му изземват и рекламните материали, макар и за минали избори", каза Менко Менков.

"Другото, което са иззели от дома ѝ е един тефтер, на който отгоре е пишело Борисов", допълни той.

На въпрос какво е имало в тефтера, каза: "Това са си нейните ангажименти, дневни, като пиар там".

mediapool.bg