Кламер БГ - Новини: Правителството ще обсъди с Пентагона охраната на българското небе

Правителството ще обсъди с Пентагона охраната на българското небе

България

|
Вт, 15 Март 2022г. 18:53ч.
Правителството ще обсъди с Пентагона охраната на българското небе

МиГ 29, сн. ВВС

Правителството ще постави пред Пентагона въпроса за охраната на българското небе предвид затруднената поддръжка на старите съветски МиГ-ове, на които България още разчита. Това стана ясно от обясненията на премиера Кирил Петков във вторник, когато се разбра, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще посети България тази седмица.

"Ситуацията е такава, че изтребителите МиГ-29 не могат да се ремонтират в Русия и е пълен абсурд идеята машините да се изпращат там през някакви вторични компании", каза Кирил Петков пред журналисти на пункта за приемане на бежанци на "Дунав мост".

"Въпросът, който ще обсъдим (с Лойд Остин – бел.ред.), е и въпрос за нашата сигурност, за нашето небе. (…) Изпращаме стотици милиони към Путин. Въпросът е какво да направи така, че българското небе да бъде с достатъчна закрила и какво правим, че българските пилоти да запазят своите способности и да летят със самолетите, които в момента имаме", обясни Петков.

Към момента не е ясно как ще се ремонтират МиГ-овете, след като Русия, Украйна и Беларус отпаднаха като опции.

Съюзниците, най-вече САЩ, могат да разположат в България повече изтребители F-16 и в тази посока се работи, но проблемът е, че няма подготвени български пилоти, техници и други специалисти по веригата. Български пилоти вече се обучават за F-16, но са много малко.

Военният министър Драгомир Заков коментира пред БНР, че "посещението на Лойд Остин показва силния ангажимент на САЩ към НАТО като цяло".

"Не защото България е слабото звено в Алианса, точно обратното - България се стреми да допринесе с каквото може и това се оценява от нашите съюзници", посочи Заков пред БНР.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще посети България при пътуването си до Европа тази седмица.

Посещението ще бъде фокусирано върху подкрепата за съюзниците от НАТО при бушуващата война край източните му граници с Украйна, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Остин пътува за Брюксел, за да участва в среща на НАТО, след което ще посети Словакия, каза американското министерство на отбраната.

В България Остин ще се срещне с военни и цивилни лидери, посочи Пентагонът без са съобщи повече подробности.

България, най-близкият съюзник на Москва по време на Студената война, сега е държава член на Европейския съюз и НАТО, която осъди руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg