Кламер БГ - Новини: НС ще провери дали спецслужбите са скрили информация за руската инвазия

НС ще провери дали спецслужбите са скрили информация за руската инвазия

България

|
Ср, 16 Март 2022г. 10:10ч.
НС ще провери дали спецслужбите са скрили информация за руската инвазия

Атанас Атанасов, снимка БГНЕС

Имам съмнения, че специаслужбите са скрили информация от правителството и парламента за готвещото се нахлуване на Русия в Украйна, каза председателят на парламентарната комисия по обществен ред и вътрешна сигурност на Народното събрание Атанас Атанасов ("Демократична България") пред Нова тв. Той съобщи, че неговата комисия ще извърши проверка по този въпрос.

"Констатирахме много сериозен провал на спецслужбите, в навечерието на войната. От комисията ще поискаме да предоставят кореспонденцията с нашите партньорски служби и ако се окаже, че са знаели какво се планира в Москва, тогава…", каза Атанасов, но не довърши изречението, защото му беше зададен друг въпрос.

Той изрази своята убеденост, че в българските разузнавателни служби има руска агентура. По думите му сегашните шефове на службите са нови хора и трябва да имат възможност да променят тези служби.

Атанасов допълни, че по границата цари пълна анархия, защото държавата не е била подготвена за такава бежанска вълна. В сряда в парламента ще има изслушване председателя на Държавната агенция за бежанците.

Според Атанасов начинът, по който е посрещната бежанската вълна в Румъния и Полша, го кара да мисли, че спецслужбите на тези страни са имали много по-адекватна информация, получена от партньорите си от други страни.

Атанасов уточни, че шефовете на българските служби са на няколко месеца и вината не е тяхна, но трябва да се направи цялостен преглед на личния състав.

"Трябва да се види кои са къртиците и това да се направи бързо", подчерта Атанасов.

Шефът на вътрешната комисия призова държавният глава Румен Радев "да си знае мястото", напомняйки, че външната политика на страната се води от правителството. Преди два дни президентът привика военния министър, за да поиска възможно най-бързо да се осигури охрана на българското небе от български пилоти с български самолети.

Премиерът Кирил Петков отговори във вторник от Русе, че в момента няма как МиГ-овете да се ремонтират в Русия заради европейските санкции. По същото време Радев призова от Румъния Министерството на отбраната да вземе неотложни мерки, за да осигури тяхното поддържане от Руската федерация, а ако е невъзможно – в друга страна.

"Той не отговаря за служебно правителство, може да върховен главнокомандващ, но в мирно време няма никакви правомощия. Имам чувството, че още му е в главата манталитетът да прави оперативки, като тези, когато беше командващ авиацията", каза Атанасов.

Той предположи, че Радев заема подобни позиции, за да се хареса на русофилския електорат.

"Поведението на БСП е ясно. В определени случаи това пречи да се вземат трудни решения", каза Атанасов. Според него обаче коалицията е стабилна и не се обмислят смени на коалиционни партньори

"Като член на НАТО е важно тук да има един взвод американска войска, за да е ясно къде стоим. Но това не е най-важното. По-важното е дефицитите в армията да се попълнят", каза още Атанасов.

mediapool.bg