Кламер БГ - Новини: “Продължаваме промяна“ е първа сила с минимална преднина пред ГЕРБ

“Продължаваме промяна“ е първа сила с минимална преднина пред ГЕРБ

България

|
Ср, 16 Март 2022г. 09:00ч.
“Продължаваме промяна“ е първа сила с минимална преднина пред ГЕРБ

“Продължаваме промяна“ е първа сила с минимална преднина пред ГЕРБ

“Продължаваме промяната” е първа политическа сила с преднина от само 1% пред ГЕРБ. Това показва представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на "24 часа".

Коалицията на на Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция с 22.9%, но подкрепата е спаднала с над три пункта за последните два месеца. На този фон подкрепата за ГЕРБ не се променя и партията е подкрепяна от 21,9% от гласуващите.

ДПС заема трета позиция с 11.4% от заявилите, че ще гласуват на следващи избори, а веднага след нея се нарежда БСП с 10,4% от гласуващите. Подкрепата за социалистите също спада през последните два месеца, както и тази за “Има такъв народ”, които печелят 7,5% от гласуващите. Следват “Демократична България” със 7.4% и “Възраждане” със 7,3%

По данни на “Тренд” от началото на мандата положителните и отрицателните оценки за работата на този кабинет са били 39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари.

През март положителните оценки за работата на правителството са 29%, а отрицателните - 56%.

Забележителното е, че при президента Румен Радев също има спад на рейтинга от близо от 6%, което се забелязва за първи път от година, коментират изследователите от “Тренд“.

През февруари 55% оценяваха положително работата на държавния глава, а 33% - отрицателно. През март положителните оценки са 49%, а отрицателните - 39%.

Отрицателните оценки за работата на парламента се покачват от 52% през февруари до 64% през март.

Войната в Украйна и влошената международна обстановка водят до промяна в структурата на оптимизма и песимизма на българина за бъдещето на страната, посочва социологическата агенция.

Делът на песимистите (47%) вече е по-голям от този на оптимистите (40%), докато само месец по-рано стойностите бяха обърнати. Събития от последния месец като покачването на цените на основни стоки и услуги, искрите между президент и изпълнителна власт и търканията между партньорите в коалицията недвусмислено са дали своето отражение върху обществените нагласи, се казва в коментар към проучването.

mediapool.bg