Кламер БГ - Новини: Близо 90% от украинците са застрашени от крайна бедност, ако войната се проточи

Близо 90% от украинците са застрашени от крайна бедност, ако войната се проточи

България

|
Ср, 16 Март 2022г. 13:12ч.
Близо 90% от украинците са застрашени от крайна бедност, ако войната се проточи

Украински бежанци, снимка БГНЕС

Близо 90% от украинци ще изпаднат в крайна бедност, ако войната се проточи през следващата година, което би заличило две десетилетия на икономически ръст в европейската страна. Това обяви Ахим Щайнер от Програмата за развитие на ООН в сряда, цитиран от Ройтерс.

Той съобщи, че агенцията работи с правителството в Киев, за да избегне най-лошия сценарий за срив на икономиката. Целта на първо време е да се осигурят парични преводи на част от семействата за храна, за да могат оцелеят и да се предотврати бягството им в чужбина

"Ако конфликтът е продължителен,нивата на бедност ще ескалират в значителна степен", каза Щайнер пред Ройтерс.

Дългата война ще доведе до крах на цялата икономика на Украйна, като 90% от хората ще попаднат под прага на бедността или да бъдат изложени на много висок риск от бедност.

Линията на бедността се определя от агенцията на ООН като покупателна способност под 5.5 долара на човек на ден, което е около 9.8 лева на ден или около 300 лева на месец. В България линията на бедността е 413 лева на месец. Преди руската инвазия около 2% от украинците са разполагали с по-малко от 5.50 долара на ден.

Икономически съветник на украинското правителство Олег Устенко заяви, че Русия е унищожила инфраструктура за най-малко 100 милиарда долара и че 50% от украинските предприятия са били напълно затворени.

"18 години успехи в развитието на Украйна могат да бъдат унищожени в рамките на 12 до 18 месеца", каза Щайнер.

ПРООН разглежда "изпитани" програми, които е използвала в други конфликтни ситуации

Щайнер коментира, че въвеждането на временен основен доход е възможно в Украйна, защото финансовата система все още функционира и има система от банкомати, които са критично важаен начин за бързо достигане до хората. Логистичните предизвикателства са значителни, но "не и непреодолими", каза той.

Кредитните линии и финансирането на Световната банка и Международния валутен фонд ще помогнат на украинските власти да могат да разгърнат такава програма.

В доклада на ПРООН се казва, че операция за спешни парични преводи, струваща около 250 милиона долара на месец, ще покрие частични загуби на доходи за 2,6 милиона души, които се очаква да изпаднат в бедност. Една по-амбициозна програма за временен основен доход за осигуряване на 5,50 долара на ден на човек би струвала 430 милиона долара на месец.

Очаква се украинската икономика да се свие с поне 10% през 2022 г. в резултат на руската инвазия, но перспективите могат да се влошат рязко, ако конфликтът продължи по-дълго, се казва в доклад на МВФ, публикуван в понеделник.

mediapool.bg