Кламер БГ - Новини: Министър Атанасов получи оставките на част от управата на фонд "Култура"

Министър Атанасов получи оставките на част от управата на фонд "Култура"

България

|
Пон, 14 Фев 2022г. 19:37ч.
Министър Атанасов получи оставките на част от управата на фонд "Култура"

Министър Атанасов получи оставките на част от управата на фонд

Министърът на културата Атанас Атанасов поиска и получи оставката на част от ръководството на национален фонд “Култура” в понеделник. На видеоконферентна среща, инициирана от министъра с управата на Национален фонд “Култура” той е отправи апел за колективна оставка на Управителния съвет.

“Моят апел за доброволна оставка на всеки от членовете на Управителния съвет на Национален фонд “Култура” е убеждението, че виждам това като единствен достоен и честен начин да опитаме да върнем доверието към работата във фонда – не само публично, но и сред всички хора на изкуството, които разчитат на неговата подкрепа, за да реализират проектите си“, е заявил министър Атанасов.

Още в началото на срещата е станало ясно, че няколко часа по-рано до министъра са изпратени две заявления за напускане - от д-р Мирена Станева, изпълнителен директор на Национален фонд “Култура”, и от д-р Нели Стоева, главен асистент в Катедра “История и теория на културата” на Софийски университет „Св. Кл. Охридски”. И двете оставки са придружени с професионално обосновани аргументи и бяха приети от министър Атанасов, като той изрази благодарност за отдадената работа във Фонд “Култура” през последните няколко месеца.

Основен аргумент за искането на оставките на УС на Национален фонд “Култура” бяха “натрупаните негативи, които не могат да бъдат пренебрегвани”.

Категоричен отказ да подадат оставки беше деклариран от Велико Маринчевски, асистент, д-р в Националната художествена академия, Цанко Василев, културен мениджър с над 20-годишен опит в областта на съвременните изкуства и култура и Елена Николова, представител на Министерство на културата.

Работата в администрацията на Национален фонд “Култура” продължава усилено, а съвсем скоро ще бъдат обявени и механизмите за избор на нови членове на Управителния съвет, като д-р Мирена Станева ще продължи да изпълнява длъжността на изпълнителен директор до провеждането на процедура по избор

mediapool.bg