Кламер БГ - Новини: Явор Златанов от "Осемте джуджета" съди България в Страсбург

Явор Златанов от "Осемте джуджета" съди България в Страсбург

България

|
Вт, 15 Фев 2022г. 13:03ч.
Явор Златанов от "Осемте джуджета" съди България в Страсбург

Явор Златанов

Един от основните герои в криминалния скандал "Осемте джуджета" - Явор Златанов, е подал жалба срещу България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Явор е син на Илия Златанов – бизнесменът, който започна цялата афера с обстойното си интервю пред Антикорупционния фонд.

"Над година и 8 месеца българските власти не дадоха адекватен институционален отговор на изнесените конкретни данни за неправомерно влияние за уреждане на юридически конфликти, опити за завземане на бизнес чрез участието на правоохранителните органи и противозаконно разпореждане на прокуратурата с иззети веществени доказателства на голяма стойност“, съобщава АКФ.

Съдът в Страсбург е уведомил Златанов, че жалбата му ще бъде разгледана с приоритет. "Осемте джуджета" е един от 19-те криминални случая, които бяха посочени от премиера Кирил Петков в сигнала му до прокуратурата

Явор Златанов разказа преди месеци как е бил превърнат в инвалид, след като е хвърлен в ареста от специализираните прокуратура и съд. Той е бил съдружник с баща си Илия Златанов в асансьорните заводи "Изамет", но двамата се скарват за собствеността на предприятието.

Неговата версия бе потвърдена и от проверка на Министерството на правосъдието.

Бащата първи разказа как е потърсил за съдействие бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров - Пепи Еврото в известния столичен ресторант "Осемте джуджета". Неговият син допълва историята с оказаната му репресия от страна на разследващите, която води до загуба на единия бъбрек и силно увреждане на другия. какво се е случило с него след предприетите от спецпрокуратурата действия.

В жалбата си до съда в Страсбург Явор Златанов твърди, че изземването на пари и вещи като веществени доказателства в хода на разследването срещу него е допуснато чрез използване на привидно легитимни процесуални средства, но това е било с користна цел – присвояване на иззетите вещи чрез лица, приближени на водещите разследването прокурори от Специализираната прокуратура (СП).

Златанов твърди още, че бизнесът му е заграбен с брутална процесуална принуда – задържане в ареста при опасно за живота състояние и при липса на адекватно лечение.

Той казва, че е налице фактически отказ на замесените институции – най-вече прокуратурата и МВР – да извършат проверка по данните, изнесени в разследването на АКФ. Този отказ е разгледан през призмата и на публичните коментари на главния прокурор Иван Гешев по случая, които го омаловажават, и се подчертава добре известната на ЕСПЧ безконтролност на българската прокуратура.

Златнов пише до европейския съд, че в България няма ефикасни средства за защита, защото съдът не може да контролира законността на действията на спецпрокуратурата, с които иззетите като веществени доказателства ценностите му и в нарушение са върнати на други лица.

Жалбата на Златанов, подадена до Европейския съд в Страсбург от адвокатите му Михаил Екимджиев и Катина Бончева, е изградена почти изцяло върху фактологията, установена в разследването на АКФ.

mediapool.bg