Кламер БГ - Новини: ЕП отхвърли искането за сваляне на имунитета на Елена Йончева

ЕП отхвърли искането за сваляне на имунитета на Елена Йончева

България

|
Вт, 15 Фев 2022г. 13:25ч.
ЕП отхвърли искането за сваляне на имунитета на Елена Йончева

ЕП отхвърли искането за сваляне на имунитета на Елена Йончева

Европейският парламент (ЕП) отхвърли искането за сваляне на имунитета на евродепутата Елена Йончева. Решението беше взето с тайно гласуване снощи, в което 418 евродепутати отхвърлиха искането, 264 го подкрепиха, а 11 се въздържаха. Те всъщност подкрепиха предложението на правната комисия в ЕП искането да не бъде приемано.

"Имунитетът ми остава, защото преследването срещу мен в България е политически мотивирано и това стана ясно в Европейския парламент. Аргументите на европейските депутати са ясни и те трябва да се отчетат от българските власти. Наказателните производства не трябва да се използват като политически бухалки - не трябва да има и минимум съмнение в това. Нужни са реформи и гаранции за безпристрастност и политическа неутралност", каза Елена Йончева по повод решението.

Българската прокуратура поиска през 2019 г. имунитета на Йончева по обвинения в пране на пари. В одобрения доклад на ЕП се отбелязва, че Йончева е била изслушана от парламентарната правна комисия и че според нея искането за имунитета й цели да бъде затруднена работата й като политик и евродепутат.

В документа се посочва, че работата на Йончева е свързана с дейността на парламентарната комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, включително като част от делегацията, която посети нашата страна миналата есен по надзора на законността. Отчита се, че обвиненията са били предявени от двама политически опоненти на Йончева и през 2018 г. - осем години след твърдените престъпления, без да има убедително обяснение за такова закъснение.

"От една страна, че Парламентът не може да се счита за съд, и от друга страна, че съответният член на ЕП не може да се счита в контекста на процедура за снемане на имунитет за "обвиняем", се казва в доклада.

Взима се предвид становището на Съюза на българските журналисти, че в случая става дума за посегателство срещу свободата на изразяване на политически съперник. Отчитат се данните от разпространения в български медии запис от разговор, за който приложена експертиза открива съвпадение с гласа на бившия премиер Бойко Борисов, и в който бившият премиер да казва, че Йончева ще "изгори".

mediapool.bg