Кламер БГ - Новини: Лекарите вече имат възможност да извършват електронни прегледи

Лекарите вече имат възможност да извършват електронни прегледи

България

|
Вт, 15 Фев 2022г. 14:16ч.
Лекарите вече имат възможност да извършват електронни прегледи

Лекарите вече имат възможност да извършват електронни прегледи

Всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторния лист в електронен формат. Тази функционалност е част от новия модул "Е-Преглед" на Националната здравноинформационна система (НЗИС), който дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи. Това съобщиха от фирмата разработчик "Информационно обслужване" във вторник. Засега с новия модул е осигурена възможност за дигитализация на медицинските прегледи, но лекарите и техните софтуерни доставчици трябва да се включат в него. При електронния преглед лекарят преглежда на живо своя пациент, но документира всичко, свързано с прегледа в електронен формат.

Както Mediapool писа, плановете на МЗ в сферата на електронното здравеопазване за тази година са дигитализация на прегледите и хоспитализациите и обогатяване на електронното пациентско досие с тях.

Документът, създаден от "е-преглед" е основна част от личното медицинско досие на всеки пациент и чрез него се свързват вече разработените и функциониращи модули "Е-Рецепта", "Е-Направление" и "Е-Имунизация", обясниха от "Информационно обслужване". По този начин пациентите и оторизираните здравни лица ще имат пълна проследимост и история на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследванията, изписаните лекарства и др. За да не се губи връзката с медицински документи, създадени извън НЗИС, е предвидена техническа възможност за тяхното добавяне в системата. Едно от предимствата на "Е-Преглед" е, че той може да работи с всички видове медицински прегледи – при личните лекари и при специалисти, включително и със съществуващите амбулаторни листи на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

"Разработеният модул за е-прегледи е следващата ключова стъпка от пътната карта за реализирането на НЗИС и е от особено значение за електронното здравеопазване в България", каза изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов. Той сподели, че чрез "Е-Преглед" всеки лекуващ лекар ще може да проследи пълната история на дадено заболяване, без да се налага пациентите да разнасят със себе си папки с хартиени изследвания, епикризи и амбулаторни листи.

mediapool.bg