Кламер БГ - Новини: Нужни са спасителни разкопки на терен за добив на базалт край Върбовка

Нужни са спасителни разкопки на терен за добив на базалт край Върбовка

България

|
Вт, 15 Фев 2022г. 16:39ч.
Нужни са спасителни разкопки на терен за добив на базалт край Върбовка

Нужни са спасителни разкопки на терен за добив на базалт край Върбовка

Необходими са спасителни археологически разкопки за терен, върху който инвеститори възнамеряват да добиват базалт. Това съобщи Калин Чакъров, археолог от Регионалния исторически музей във Велико Търново, на пресконференция.

Той е изложил позицията си по време на Експертния екологичен съвет в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново, свикан преди време заради общественото недоволство за изграждане на Завод за каменна вата в района на павликенското село Върбовка.

По думите на Чакъров през миналата година заради инвестиционните намерения на друга фирма екип от археолози е направил теренно обхождане на възвишението и е маркирал наличието на крепост върху периметър от 300 декара.

Вероятно тя е била създадена през Желязната епоха. Предполага се, че е била населявана от прототракийския етнос, по късно е действала в рамките на Римската империя и може би е била част от охранително съоръжение от времето на Второто Българско царство заради добрата видимост към долините на реките Осъм и Росица, посочи Чакъров. Той е изпратил своето становище към Министерството на културата.

Притеснително, според него е, че в района на платовидното възвишение има пресни следи от взривни дейности, които са били направени, за да се вземат проби за качеството на базалта, но те може би са увредили и неразкритата все още от археолозите крепост.

Експертът беше поканен на пресконференцията от народния представител от ПП "Възраждане" Цвета Галунова, която с екип от специалисти към партията е проучила опасностите за околната среда, здравето на хората и културното наследство при евентуална реализация на инвестицията.

Според Дочка Иванова, специалист във ВиК сектора, край село Върбовка няма санитарно-охранителна зона, въпреки че документи за нуждата от нейното създаване съществуват от 2000 година.

За състоянието на подпочвените води в региона депутатката Цвета Галунова е отправила питане до министъра на екологията Борислав Сандов и очаква писмен отговор.

От партия "Възраждане" са категорично против реализацията на инвестицията.

"Смятаме, че инвеститорът трябва да направи по-добра информационна кампания за своите намерения, защото недоволството е голямо, хората продължават да събират подписи срещу изграждането на Завода за каменна вата, затова сме категорични, че това не може да бъде факт, докато има такива обществените настроения", каза Галунова.

Преди година жителите на три села, сред които и тези от Върбовка, протестираха срещу израждането на кариери за добив на базалт. Суровината е необходима за строителството на магистрала "Хемус".

В началото на февруари екоинспекцията във Велико Търново спря строителството на завода за отпадъци на бизнесмена Румен Гайтански, известен с прозвището Вълка, край село Върбовка. https://www.mediapool.bg/ekoinspektsiya-sprya-zavoda-za-otpadatsi-na-valka-v-pavlikeni-news331975.html

mediapool.bg