Кламер БГ - Новини: Съдът обяви ареста на журналиста Димитър Кенаров за незаконен

Съдът обяви ареста на журналиста Димитър Кенаров за незаконен

България

|
Вт, 15 Фев 2022г. 18:33ч.
Съдът обяви ареста на журналиста Димитър Кенаров за незаконен

Димитър Кенаров

Арестът на журналиста Димитър Кенаров по време на протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев през септември 2020 г. е незаконен. Това приема в своето решение Софийският районен съд (СРС), цитирано от "Репортери без граници", която следи отблизо случая. Международната журналистическа организация призовава прокуратурата да отмени отказа си да образува наказателно производство срещу полицаите, ако служи на правосъдието.

"По делото липсват доказателства, даже данни за каквото и да било поведение" на журналиста, които да налагат задържането му, приема съдия Яна Димитрова и подчертава, че такива не се твърдят от МВР по делото, съобщава "Дневник".

Съдът цитира Декларация на Комитета на министрите на Съвета на Европа, който приема, че "атаките срещу журналисти са "особено сериозни нарушения на човешките права", защото, не само са насочени към конкретните лица, но и лишават другите от правото им да получат информация.

През октомври миналата година вътрешният министър Бойко Рашков изпрати писмо до Асоциацията на европейските журналисти - България. В него той посочи, че срещу Кенаров са използвани сила и помощни средства, което МВР упорито отричаше. Рашков също признава за данни за извършено престъпление от полицаите.

Вътрешната проверка на МВР, извършена по времето на Рашков, установява, че журналистът е бил арестуван малко преди 23 ч. на 2 септември в близост до президентството. Той е задържан от трима жандармеристи от Пловдив. След това е отведен пред сградата на Народното събрание (бившия Партиен дом), където са му сложени белезници. Голяма част от ареста на Кенаров е заснета. На видеото се чува и как той вика на полицаите, че е журналист.

След това журналистът е отведен в Пето РПУ в столицата. Там не е отразено, че е арестуван. Вместо това е записано, че е "поканен" от оперативната дежурна част. Освободен е малко по-късно след съставяне на предупредителен протокол.

"С оглед наличните данни за извършено престъпление от общ характер, материалите са изпратени на Софийска районна прокуратура за отношение по компетентност", се казваше в писмото на Рашков до АЕЖ.

Часове след задържането му миналата година Кенаров обяви, че е бил бит от полицаите. Журналистът заведе дело срещу незаконни си арест и представи медицинско свидетелство за нанесените му наранявания - кръвонасядания по шията, дясното рамо, двете мишници и лявата предмишница, охлузвания на левия лакът, контузия на дясното бедро, охлузвания на лявата подбедрица.

Досега прокуратурата мълчи дали ще се задейства след изпратените ѝ от МВР материали и последното съдебно решение.

Софийската апелативна прокуратура вече потвърди отказа да се образува наказателно дело за побоя срещу Кенаров. Един от аргументите бе, че не е ясно какво точно се е случило, а Кенаров не носел отличителните знаци на журналист.

mediapool.bg