Кламер БГ - Новини: КПКОНПИ проверява Тома Белев за конфликт интереси

КПКОНПИ проверява Тома Белев за конфликт интереси

България

|
Ср, 16 Фев 2022г. 12:51ч.
КПКОНПИ проверява Тома Белев за конфликт интереси

Снимка: БГНЕС

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е започнала проверка срещу известния природозащитник и зам.-министър на околната среда Тома Белев. Причината е сигнал, че той е в конфликт на интереси. Подозира се, че Белев все още е част от управителния съвет на сдружение "Асоциация на парковете в България". Това би означавало, че е в несъвместимост с поста си в правителството. В съобщението на КПКОНПИ не става ясно кога е бил подаден сигналът.

Пред Mediapool Белев заяви, че е напуснал управителния съвет на асоциацията още на 16 януари. Той подчерта, че тези обстоятелства дори не се декларират пред антикорупионната комисия, а пред работодателя.

"Поредната проверка", лаконично коментира той.

Години наред Белев е сред най-големите критици на правителствената политика в сектор "Околна среда". Многократно се е обявявал срещу проекти за застрояване и е заставал зад природозащитни каузи.

Освен Белев комисията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, проверява за конфликт на интереси и изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов, както и заместникът му Александър Николов.

"Постъпил е сигнал, в който се съдържат твърдения за неправомерно облагодетелстване – сключване на договори с дружества, косвено свързани с тях", пише в съобщението на комисията.

mediapool.bg