Кламер БГ - Новини: НАТО обсъжда изпращането на допълнителни сили в България. Какви са вариантите?

НАТО обсъжда изпращането на допълнителни сили в България. Какви са вариантите?

България

|
Ср, 16 Фев 2022г. 13:08ч.
НАТО обсъжда изпращането на допълнителни сили в България. Какви са вариантите?

Сн. ЕПА/БГНЕС

Под каква форма НАТО ще засили отбранителния потенциал в България. Това трябва да стане ясно на срещата на военните министри на страните членки в сряда и четвъртък. Въпреки че едва ли ще се стигне до крайно решение в рамките на форума, ще се изяснят възможните варианти.

На форума присъства от българска страна военният министър Стефан Янев, който защитава официалната позиция на страната.

България ще приеме допълнителни сили на Алианса, но в рамките на батальонна бойна група, в която да е рамкова държава. Така батальонът ще е под българско командване, съгласувано с НАТО.

Какво обсъжда НАТО?

Обсъжданията в НАТО план е да се създадат четири многонационални бойни групи в Югоизточна Европа в отговор на струпването на руски сили по границите на Украйна.

Домакини трябва да са България и Румъния, а може би и Словакия и Унгария.

България обаче иска да е рамкова държава, а практиката досега това да е някоя от големите армия в Алианса, която разполага с модерна техника и въоръжение и подпомага процеса.

Българската идея обаче е ние да сме рамковата държава, а съюзниците да "запълнят дефицитите" на Сухопътните ни войски.

За батальонната група в Румъния се обсъжда Франция за рамкова държава.

Унгария и Словакия с резерви

Според дипломатическите източници, на които се позовава Ройтерс, Унгария и Словакия имат резерви към подобни действия, не желаят да провокират Русия, затова може би при формирането на такива групи в Югоизточна Европа няма да бъде директно копиран моделът на силите на НАТО в балтийските страни и Полша , разположени там след анексирането на Крим през 2014 г.

Вместо това НАТО може да обмисли създаването на многонационална сила, ръководена от Франция в Румъния, която да координира учения на съюзниците в Източна Европа и да позволи войски да влизат и излизат от района, без да са разположени там постоянно.

mediapool.bg