Кламер БГ - Новини: БСП напомни на Кирил Петков, че държи на АЕЦ “Белене“

БСП напомни на Кирил Петков, че държи на АЕЦ “Белене“

България

|
Ср, 16 Фев 2022г. 13:22ч.
БСП напомни на Кирил Петков, че държи на АЕЦ “Белене“

БСП напомни на Кирил Петков, че държи на АЕЦ “Белене“

БСП напомни с официална позиция на премиера Кирил Петков, че коалиционното споразумение не изключва строителството на АЕЦ "Белене", стига анализът да покаже целесъобразността на проекта.

От началото на годината Петков два пъти обяви, че тази ядрена електроцентрала няма да се строи, като последното му изявление по темата бе преди два дни пред бТВ. В него той каза, че втора атомна електроцентрала няма да се изгражда, но се мисли за изграждане на нови реактори.

Още по време на предизборната кампания "Продължаваме промяната" се обяви категорично против проекта "Белене", като допусна с много условности разширяването на АЕЦ "Козлодуй". Сходна е позицията на "Демократична България".

В позицията на Изпълнителното бюро на БСП, разпространена във вторник, се казва, че партията се придържа стриктно към текста на подписаното коалиционо споразумение в частта "Енергетика".

В него се казва, че необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности ще бъде преценена след независим експертен анализ и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане. Според БСП този текст на споразумението не изключва строежа на централата в Белене.

"Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение", се посочва в позицията на "Позитано" 20".

В отговор председателят на комисията по енергетика Радослав Рибарски ("Продължаваме промяната") коментира, че формацията му ще се придържа към коалиционното споразумение. Той обясни, че предстои да бъде възложена експертна оценка за АЕЦ "Белене".

"Ще се придържаме към коалиционното споразумение. Да видим дали АЕЦ "Белене", дали нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат изградени. Ние коалиционно считаме, че споразумението е такова. В тази посока разглеждаме възможностите", каза депутатът.

Той посочи, че управлението е стабилно и има добра комуникация с коалиционните партньори.

mediapool.bg