Кламер БГ - Новини: Премиерът: Дефицитите са огромни, виждаме го във всеки сектор

Премиерът: Дефицитите са огромни, виждаме го във всеки сектор

България

|
Ср, 16 Фев 2022г. 12:32ч.
Премиерът: Дефицитите са огромни, виждаме го във всеки сектор

сн. БГНЕС

Вчера в разговорите за отбрана на Консултативния съвет за национална сигурност при президента ясно се очерта, че имаме невероятно големи язви в сектор "Отбрана", каза в началото на днешното правителствено заседание премиерът Кирил Петков.

И добави: "Дефицитите са огромни, но това го виждаме във всеки един от секторите.

Той обърна внимание, че се предвижда актуализация на бюджета на шестия месец. "Ще използваме тези шест месеца да сме сигурни, че този разпад, който се е случвал през годините, сега влизаме в контрол на него, обследваме всичките дефицити и предлагаме актуализация след шест месеца", каза Петков.

По думите му бюджетът, който в момента се внася за второ четене, има три основни приоритета, на които управляващите са наблегнали.

Първият е голямо ниво на инвестиции - капиталови инвестиции над 8 млрд. лв., което е безпрецедентно ниво на капиталови инвестиции, заяви Петков.

В бюджета са предвидени инвестиции в човешки капитал с голям приоритет върху образованието и 125 процента от средната работна заплата за учителите, добави премиерът.

От трета страна - социалната мрежа, която този бюджет дава, е безпрецедентна. За първи път ще имаме такова ниво на адресиране на най-бедните слоеве на населението включително и пенсионерите, за които искам да поздравя министър Гьоков, ще бъдат над линията на бедност. И когато имаме приоритети човешки капитал и никой под линията на бедност, мисля, че това е точно в посоката, към която се стремим", каза Петков.

mediapool.bg