Кламер БГ - Новини: Отменен е отказът за дело срещу бивш вътрешен министър

Отменен е отказът за дело срещу бивш вътрешен министър

България

|
Вт, 15 Фев 2022г. 15:59ч.
Отменен е отказът за дело срещу бивш вътрешен министър

Младен Маринов и Христо Терзийски, Снимка: БГНЕС

Прокурор от Върховната касационна прокуратура е отменил отказа да се образува дело срещу бившия вътрешен министър Христо Терзийски. Решението преписката да бъде прекратена е било прибързано, пише в постановлението. Наблюдаващият прокурор не е бил запознат със събраните СРС-та по случая.

Преди да стане министър

Разработката срещу Терзийски e от времето, когато бе шеф на главна дирекция "Национална полиция". Тя се води от "Вътрешна сигурност", а подозренията са, че висши полицейски служители са участвали в престъпна група и Терзийски е бил сред тях.

Тогава вътрешен министър е Младен Маринов, който бе наследен на поста именно от Терзийски. "Вътрешна сигурност" е на пряко подчинение на министъра, но Маринов казва, че не е знаел за разработката. За нея обаче са уведомени в ДАНС. Терзийски става министър, докато разработката все още е активна.

През миналото лято материалите са били докладвани във върховната прокуратура с предложение да се образува дело, защото има данни за престъпна дейност с участието на висши полицейски служители. В началото на 2021 г. прокуратурата е отказала да започне разследване, а след това този отказ е потвърден от апелативната спецпрокуратура. Сега обаче това решение е отменено.

Къде бяха СРС-тата?

Още в края на миналата година, когато бе съобщено, че е имало разработка срещу Терзийски, от прокуратурата заявиха, че МВР е нарушило закона, защото доказателствата от СРС са постъпили три месеца след като прокурорът е решил, че няма данни за престъпление.

Именно заради липсата на тази информация отказът е отменен. В него е записано, че трябва да се проведе всестранна проверка, а решението е взето "при неизяснени в пълнота фактически данни поради непълнота на извършените проверки",

Не знаехме

Преди два месеца Терзийски коментира, че не е знаел за подобна разработка. Обясни, че не е викан за обяснения от "Вътрешна сигурност". В същия дух се изказа и предшественикът му на поста Маринов.

Ще проверим допълнително

Постановлението за отмяна на отказа е получено в специализираната прокуратура, заяви шефката й Валентина Маджарова. Тя отказа да коментира обрата, защото не било етично по отношение на колегите й, но обеща, че инструкциите ще бъдат спазени.

"Следва наблюдаващият прокурор да разпореди допълнителна проверка, след която ще се произнесе по същество", каза Маджарова.

mediapool.bg