Кламер БГ - Новини: Спрян е добивът от газохранилището "Чирен", ще се допълва

Спрян е добивът от газохранилището "Чирен", ще се допълва

България

|
Пон, 14 Фев 2022г. 21:31ч.
Спрян е добивът от газохранилището "Чирен", ще се допълва

Спрян е добивът от газохранилището

Като част от мерките за гарантиране на енергийната сигурност на България при най-лошия сценарий на конфликта между Русия и Украйна е преустановено черпенето на газ от хранилището в Чирен и се търсят начини за допълването на капацитета му като част от това е и търсенето на втечнен газ през Гърция. Това обяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в понеделник вечерта.

"Капацитетът в Чирен си остава. Второ се следи се дали можем да допълним Чирен, въпреки че има смяна на посоката на газа, което отнема време. Едновременно с това говорим с ЕК, в случай че има пълно прекъсване от руската държава на газ, дали може да имаме временно частично спиране на нашия експорт на ток, така че да заместим мощностите. Едновременно с това гледаме дали можем да купим втечнен газ през гръцката връзка. Хубавото е, че работим по всички възможни варианти така, че да сме сигурни, че на българските домакинства няма да повлияе песимистичен сценарий", заяви Петков.

Сутринта стана ясно, че на посещение в САЩ са заминали вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, енергийният министър Александър Николов и шефовете на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и АЕЦ "Козлодуй" за разговори относно енергийната диверсификация.

От думите на министър-председателя не стана ясно дали е спряно черпенето на газ само от страна на държавния доставчик "Булгаргаз" или това се отнася и за ползването на съхраняваните количества от частни компании – търговци и потребители. Не беше споменато и как точно е станало спирането – има ли заповед, чия е, за какъв период е.

Според търговци прекратяването на добива на газ от хранилището може да става само при наличието на извънредна ситуация като например спирането на доставките, а такава към момента няма. България получава руския газ през Турция, а не през Украйна, за да има някаква заплаха при разрастване на конфликта там. Освен това има утвърден още през миналата година план за добив през зимните месеци, както и за нагнетяване през летните според резервираните от пазарните участници капацитети от обема на хранилището, обясниха експерти пред Mediapool. Те посочиха още, че в момента се събират заявките за черпене заради клиентите с неравномерно потребление, сред които са топлофикациите, и не е ясно как това ще се отрази върху доставките за тях.

Други специалисти обаче твърдят, че няма проблем със спирането на добива от запасите, тъй като те са за покриване на пиковото потребление през зимата, а прогнозите са за топло време и явно правителството се подсигурява. Те предполагат също така, че става въпрос само за черпенето от страна на "Булгаргаз", а количествата на частните компании няма да бъдат засегнати.

Дори и да е така, според останалите експерти, заявеното прекратяване на добива противоречи на законовата уредба, защото трябва да има заповед на енергийния министър на база приет план за действие при извънредна ситуация. Не е ясно обаче дали има корекции в сегашния план за добив от Чирен, който е утвърден и управляван от "Булгартрансгаз".

На този фон и при липсата на енергийния министър "Булгаргаз" отново е продал съществени количества на държавната газова борса, както стори това новото му ръководство в първия ден на назначаването му, докато Николов беше в Баку. Сделката от 4 февруари бе осветлена от функционера на БСП и бивш енергиен министър Румен Овчаров, а това бе определено от министър Николов след връщането му от Азербайджан като "водене на война" срещу енергийната политика на правителството.

На 14 февруари "Булгаргаз" е продал 40 хил. МВтч с доставка през март на Газов хъб Балкан, твърдят борсови играчи. Това е извън програмата за освобождаване на количества, която дружеството е длъжно да изпълнява и в понеделник се проведе поредният търг за месечни продукти с доставка през май, юли и август 2022 г. за общо нищожните 306 МВтч, както е било по програмата, изготвена от предишното ръководство на доставчика. Според данните на Газов хъб "Балкан" продадените количества с доставка през март са за 93 хил. МВтч, но не е ясно за какъв период са били сключени и каква част от тях се падат на държавната фирма.

Според частни търговци не е редно да се предприема стъпка по спиране на черпенето от запасите, без да е направен анализ дали няма нарушения при изпълнението на плана за добив и дали количествата по него се ползват по предназначение или се изнасят за трупане на печалби. Други играчи обаче не виждат проблем в това по-евтините запаси, заради миналогодишните летни цени, да се държат непокътнати, а да се търгуват постъпващите потоци от Русия, които "Булгаргаз" и без това е длъжен да внесе, заради клаузата "вземай или плащай".

Относно допълването на газохранилището е възможно това да стане чрез създаване на виртуални капацитети, посочват газови експерти. Такива обаче в момента няма и не е много ясно как ще се случва нагнетяването през зимата, при положение, че в момента Чирен е в режим на добив и съоръжението не е толкова гъвкаво, за да преминава лесно в реверсивен режим. Точно това е част от плана за модернизацията и разширението му, но още не е факт.

Относно количествата втечнен газ през гръцката връзка, за които обяви Кирил Петков, не е ясно откъде ще дойдат, но най-вероятно има предвид, че ще бъдат пренесени през съществуващата връзка между българската и гръцката газова мрежа при Кулата-Сидирокастро, тъй като тази между Комотини и Стара Загора още не е готова.

Играчи твърдят, че "Булгаргаз" е изпратил съобщения до доставчици на газ, че събира между 17 и 28 февруари оферти за допълнителни количества. Процедурата не е обявена на сайта на дружеството, а негови представители не бяха открити за коментар дали това е вярно..

mediapool.bg