Кламер БГ - Новини: ИТН се отрече от Николай Василев след критиките му за Бюджет 2022

ИТН се отрече от Николай Василев след критиките му за Бюджет 2022

България

|
Вт, 15 Фев 2022г. 12:23ч.
ИТН се отрече от Николай Василев след критиките му за Бюджет 2022

Любомир Каримански

"Има такъв народ" се отрече от Николай Василев, който бе неслучилият се кандидат-премиер на партията след изборите през юли 2021 г.

Това стана, след като Василев разкритикува проектобюджета за 2022 година. Преди ден пред БНТ той заяви, че "с бюджет 2022 сме като в ранния гръцки сценарий". "Бюджет 2022 е най-небалансираният за последните 25 години и с най-разхитителните и левичарски политики през последните 25 години", каза още той.

Сега пред Нова тв депутатът от ИТН и председател на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански бе попитан как ще коментира критиките на Василев.

"Не мисля, че подобна аналогия може да се направи. В гръцкия сценарий знаете какво беше съотношението между БВП и дълга и изобщо външната задлъжнялост на Гърция. В България изобщо не може да се говори за подобно нещо. Естествено, трябва да бъдем предпазливи. Не знам и точно какво би обяснил като подробни аргументи в тази връзка. А и не бих искал Николай Василев да се свързва с ИТН от гледна точка на това, че е останал в миналото като номинация", каза Каримански.

Той отхвърли обвиненията, че са предвидени много харчове за социални разходи и бюджетът е разточителен. "От опозицията съм получил само вчера 12 предложения за увеличение на Закона за ДОО в социалната част – и за пенсиите, и за личните асистенти и други пера".

И допълни: "В пенсионно-осигурителната система няма реформи. Това, което трябва да се промени в бюджета между първо и второ четене – това, което искам да виждам повече, е думата "реформа". Искам задълбочена реформа в социално-осигурителния модел на България така, че според приноса – да бъде и осигуряването. Според уязвимостта на групите – да можем да покриваме най-уязвимите първо. Не може да оставяме и отлагаме проблема, защото се задълбочава".

Бюджетът на БНТ

Каримански каза още, че бюджетът на БНТ ще бъде намален с 2 млн. лева. Той обясни защо смята, че това трябва да стане – в обществената телевизия един епизод на сериал струвал повече от 100 000 лева, а в частните телевизии е между 50 000 и 60 000 лева. "Смятате ли, че трябва да е така при положение, че обществената телевизия трябва да е достатъчно по- премерена в действията си и в начина, по който изразходва парите на данъкоплатците", каза той.

По думите му обаче това не е мъст на ИТН срещу БНТ. Той подчерта, че предстоят поправки в Закона за радиото и телевизията и тогава ще бъдат изслушани всички заинтересовани страни по отношение на лансираната от зам.-председателя на партията Тошко Йорданов идея държавата да рекламира в държавните медии, бизнесът в частните.

Повече пари за наука и иновации, както и за полицаите и пожарникарите ще бъдат предвидени в бюджета за тази година с промени между първо и второ четене.

По думите на Каримански повече средства са предвидени и за увеличение на бюджета за БАН и за музейните работници. Така исканията им ще бъдат удовлетворени и няма да се стигне до протести. Увеличението за униформените още е в процес на преговори.

"Актуализацията на бюджета през лятото няма да е "голямо харчене". Може да е точно обратното. Трябва да видим капиталовите разходи до каква част се осъществяват. Ако не се осъществяват – ще намалее и дефицитът", посочи Каримански.

mediapool.bg