Кламер БГ - Новини: Милиони за "Хемус" изчезнали в сакове и чували

Милиони за "Хемус" изчезнали в сакове и чували

България

|
Пет, 05 Ноем 2021г. 13:37ч.
Милиони за "Хемус" изчезнали в сакове и чували

Милиони за

Около 60 млн. лв., отпуснати авансово за строителството на лот 5 от магистрала "Хемус" са изчезнали, изнесени в сакове и чували. Това обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров. Парите са били прехвърляни през кухи фирми, регистрирани дни преди преводите. Собствениците са криминално проявени. Подписали пълномощни в едно кафене. Други хора са тегили парите на порции по около един милион, обясни Тодоров.

Грабеж

МВР обяви подробности за акцията по проверка на финансирането на "Хемус", стартирала преди дни. Проверки са правени в общо четири области. Арестувани са 14 души. Според шефа на ГДБОП Калин Стоянов се е наложило те да бъдат задържани заради оперативна информация, че се подготвя унищожаване на документи.

В проверката са участвали и ДАНС. Началникът на агенцията Пламен Тончев съобщи, че са установени няколко тегления на огромни суми, отпуснати за строителството на магистралата. В периода юни-септември например една от кухите фирми е изтеглила на 12 млн. лв. чрез 23 операции. В рамките на 6 работни дни в края на миналата година друго дружество е взело 12 млн. лв. Трета фирма е изтеглила 20 млн. лв. в периода от 28 октомври до 15 януари. Между 25 май 23 юли тази година пък четвърто дружество е "прибрало" 13 млн. лв. Хората, изплатили сумите, са установени, заяви шефът на ДАНС.

Парите са теглени без предварителна заявка и са изнасяни в сакове и чували, каза пък главният секретар на МВР. Общата сума от над 84 млн. лв. е била преведена на строителна фирма по сключен договор чрез т.нар. "ин хаус" процедура с държавното дружество "Автомагистрали". Според шефа на националната полиция Станимир Станев за строителството на лот 5 парите са били преведени на благоеградското дружество "Водно строителство", в чиито офиси МВР влезе преди дни.

Вътрешният министър Бойко Рашков определи случилото се като грабеж. Той заяви, че МВР има информация, че група строители планирали да се срещнат в Гърция в близките дни. Там щели да планират нов протест в центъра на София с тежка строителна техника.

"Бих казал, че това е горе-долу върхът на наглостта", заяви той.

За да се прекъсне връзката

Според МВР схемата е следната - парите се отпускат от "Автомагистрали" на т. нар. буферна фирма, след това бързо се прехвърлят в "кухата". Целта е да се прекъсне връзката между държавното дружество и реалният строител, обясни главният секретар. Всички кухи фирми са регистрирани дни преди да започнат да получават милионите. Капиталът им е 2 лв. и се водят на името на малоимотни и криминално проявени, които нямат представа, че са собственици. Те нямат техника, нито персонал. Формално са назначавани хора на работа за по няколко дни. Дружествата нямат и други приходи освен въпросните преводи.

Не е имало дори трасе

В периода, в който са правени преводите и са теглени парите, за лот 5 на магистрала "Хемус" дори не е било избрано трасе, заяви пък зам.-регионалният министър Иван Шишков. По думите му едва преди дни правителството е взело решение да започне отчуждаване на терените.

"Всички това се е случило без да има възможност да се започне строителство", заяви той.

Строителството на лотове 4 и 5 е незаконно, каза за пореден път шефът на строителния контрол Влади Калинов. Там са вършени дейности без да има разрешение за строеж.

Чакаме прокуратурата да направи нещо

На няколко пъти и шефовете служби, и главният секретар заявиха, че цялата събрана информация е била предадена прокуратурата. Те заявиха, че очакват държавното обвинение да им вълзожи още действия по разследването. Това към момента не е направено. Нещо повече, часове преди пресконференцията на МВР говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че вече имало разследване за злоупотреби покрай магистрала "Хемус". Тя дори заяви, че не може и МВР, и прокуратурата да работят по едно и също нещо, защото впоследствие щели да възникнат процесуални проблеми.

В отговор Рашков попита кога толкова бързо Милева е успяла да анализира информацията за воденото в националното следствие дело и да разбере, че то е същото като събраните от МВР материали. Наричайки прокуратурата "братската организация на ГЕРБ" министърът заподозря, че делото вероятно никога няма да излезе от следствието, защото няма желание да се работи срещу бившите управляващи. И обясни, че това разследване е за безстопанственост, а МВР събира доказателства за други престъпления - например пране на пари и документни престъпления. Затова нямало проблем двете да се водят паралелно.

"Хемус" се срути

Неколкократно Рашков призова бившият премиер Бойко Борисов да бъде питан къде са отишли парите за строителството на "Хемус". Вътрешният министър заяви и че има "свежа" новина. Преди няколко часа участък от магистралата край Търговище се бил срутил. Това е същата отсечка, инспектирана от Борисов наскоро.

"В момента тази насипна част на магистралата се изгребва от тежки машини", заяви Рашков и попита кой ще поеме отговорност за предстоящия ремонт. Министърът допълни, че процедурата "ин хаус", измислена от правителството на ГЕРБ, предвиждала пълна безотговорност на строителите и затова се налагало от бюджета да се плаща по няколко пъти за едно и също нещо.

mediapool.bg