Кламер БГ - Новини: До 8 ноември родителите трябва да декларират съгласни ли са с тестването на децата

До 8 ноември родителите трябва да декларират съгласни ли са с тестването на децата

България

|
Пет, 05 Ноем 2021г. 16:30ч.
До 8 ноември родителите трябва да декларират съгласни ли са с тестването на децата

До 8 ноември родителите трябва да декларират съгласни ли са с тестването на децата

Най-късно до 12 часа на 8 ноември родителите на учениците от I до IV клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове, за да се върнат в присъствена форма на обучение от 10 ноември, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Родителите могат да представят и валиден документ, че детето е преболедувало Covid-19 като алтернатива на тестването. Министерството на образованието и науката (МОН) представи в петък образци на декларации, които родителите да попълват. Те са предоставени на Регионалните управления на образованието (РУО) и чрез тях - на директорите.

В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка и ще бъдат прилагани в училище. На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

Министерството на образованието разпространи образци на две декларации, които родителите трябва да попълнят, ако са съгласни децата им да бъдат тествани. Едната е стандартна, а другата за деца със специални образователни потребности, за които се реши, че ще бъдат тествани вкъщи.

Текстът на стандартната декларация гласи: "Декларирам съгласие два пъти седмично, както и във всеки първи ден след отсъствие, детето ми да бъде тествано в класната стая с неинвазивен бърз антигенен тест с проба от слюнка за COVID-19 (SARS-CoV-2), предоставен безплатно от училището. Запознат/а съм с изискването 30 минути преди правенето на теста детето ми да не е консумирало храна и да не е поемало течности.

Разбирам, че тестът е с диагностична цел и не може да се използва като единствена основа за вземане на решение за лечение".

Отделна декларация попълват родителите на деца със специални образователни потребности, за които беше прието по изключение да се тестват у дома. Нейният текст гласи:

"Декларирам съгласие тестването на детето ми да се извършва в домашни условия при спазване на изискванията на тестовата процедура с бърз неинвазивен антигенен тест с проба от слюнка за COVID-19 (SARS-CoV-2, предоставен безплатно от училището.

Ангажирам се да водя детето си за присъствено обучение в училище само след отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен в дните, определени за тестване на останалите ученици, и използвания тест ще предавам в училище.

Запознат/а съм с изискването 30 минути преди правенето на теста детето ми да не е консумирало храна и да не е поемало течности.

Разбирам, че тестът е с диагностична цел и не може да се използва като единствена основа за вземане на решение за лечение".

За да подпомогне на родителите при тяхното решение, МОН организира демонстрация на процеса на тестването, на които покани четири национални телевизии. Можете да видите заснетите от тях информационни клипове ТУК

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице, преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат със “зелен сертификат“.

Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. За целта те попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище.

Децата, чийто родители отказват да се тестват, ще учат онлайн.

Минималният праг за завръщане на децата в клас е 50% на ниво паралелка желаещи да се тестват.

mediapool.bg