Кламер БГ - Новини: Най-висшият военен се обяви за промяна във философията на проект за 1.5 млрд.лева

Най-висшият военен се обяви за промяна във философията на проект за 1.5 млрд.лева

България

|
Пет, 05 Ноем 2021г. 15:06ч.
Най-висшият военен се обяви за промяна във философията на проект за 1.5 млрд.лева

Емил Ефтимов, сн. БГНЕС

България може да купи бронирани машини за близо 1.5 млрд. лева (с ДДС) с директни преговори правителство – правителство. По този модел бяха закупени изтребителите F-16, като последното правителство на Бойко Борисов договори сделката със САЩ.

В петък началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов препоръча да се подходи към проекта по този начин. Решение обаче все още не е взето. Ако се прецени да се подходи по такъв начин, България ще избира с коя страна да преговаря. Интерес към сделката има от САЩ, Франция, Германия, Финландия а при ново обявяване на процедурата може да се появят още държави и компании с интерес към нея.

Проектът за закупуването на бронирани машини е от най-приоритетните за отбраната, но от години буксува. Бившият военен министър Красимир Каракачанов прекрати процедурата за избор на бронирани машини, след като се оказа, че и двете подадени оферти надвишават определения ценови таван от около 1.5 млрд. лв., както се и очакваше.

Каракачанов лансира варианта поръчката да бъде изпълнена от ведомствения холдинг ТЕРЕМ, с което на практика се повтаря до известна степен схемата с държавното дружество "Автомагистрали", работещо под "шапката" на МРРБ.

Сега обаче най-висшият военен адмирал Ефтимов се обяви за нов подход към сделката.

"В момента обсъждаме варианти как да продължи проектът. Дали ще се продължи наново с открита процедура. С ясното съзнание, че първата процедура е пропаднала за този финансов параметър. Дали ще продължим с "ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ" или ще разгледаме вариант правителство-правителство, където интересът на българската страна по отношение на индустриално сътрудничество, сглобяване на машините в България, участие на наши продукти, интегрирането, може да се случи по този вариант с минимизиране на рисковете."ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ" направи съответното проучване дали те могат да бъдат водеща компания в реализацията на този проект. "ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ" излезе с доклад, в който по принцип каза, че е възможно, но с известни условности".

"Моите уважения към българската отбранителна промишленост. Наистина, един такъв проект, ако се осъществява в България, е шанс за българските компании от този бранш да се включат. Но опитът и наблюденията, които проведохме в съседните държави, водят до извода, че е удачно да се прави по тоя начин, когато в машината се интегрират продукти на българската отбранителна промишленост. Аз, като началник на отбраната, държа на минимизиране на рисковете и навременно изпълнение на проекта. Препоръчвам третия вариант: правителство-правителство. С отчитане интересите на българската отбранителна индустрия и развиване на способности за бъдеща поддръжка и ремонт", обясни адмирал Ефтимов в интервю за БНР.

Решението обаче трябва да мине през парламента, тъй като по закон военните проекти над 100 млн. лева се одобряват от депутатите.

В България военните рядко изразяват публично позиции около големите сделки, а и често политиците не се съобразяват с тях.

Ако бъде предпочетен вариантът "правителство – правителство", ще се преценява кой държава и компания да бъдат избрани, като гаранцията по изпълнението на договора ще мине на държавно ниво.

Идеята "ТЕРЕМ" да изпълни договора бе подготвена от екипа на Каракачанов, който я задейства, но я остави за реализиране на следващ кабинет.

Каракачанов внесе в Министерския съвет доклада на ТЕРЕМ, според който проектът може да бъде изпълнен със силите на българската индустрия и в ценовата рамка, гласувана през 2018 година.

ТЕРЕМ обаче не може да произведе машините и ще трябва да сключи от свое лице договори с други компании, в това число чуждестранни.

Досега обаче няма сигнали, че служебното правителство ще задейства проекта, но хипотетично може да го придвижи към ТЕРЕМ, а сега и военните обявиха своите предпочитания.

Ако се прецени да се промени философията на проекта, за което се обяви и началникът на отбраната, проектът ще трябва да се промени основно или направо да се рестартира.

До финала на прекратената от Каракачанов процедура достигнаха мултинационалната "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) и финландската "Патриа" (Patria).

И двете оферти надвишават тавана на проекта от близо 1.5 млрд. лева с ДДС, което беше ясно отдавна.

Според неофициална информация и двете компании бяха готови да се вместят в заложения бюджет, но при промяна на част от изискванията, основно за комуникационната система.

mediapool.bg