Кламер БГ - Новини: Медици почетоха с мълчание и вой на сирени загиналите от Covid-19 колеги

Медици почетоха с мълчание и вой на сирени загиналите от Covid-19 колеги

България

|
Ср, 07 Апр 2021г. 14:42ч.
Медици почетоха с мълчание и вой на сирени загиналите от Covid-19 колеги

В Световния ден на здравето 7 април медици от цялата страна сведоха глави и с вой на сирени почетоха паметта на своите колеги – лекари, медицински сестри, здравни специалисти, борили се до последно, но загубили битката с болестта.

По данни на Лекарския съюз над 130 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки са загубили живота си, борейки се до последно с коварното заболяване и с достойнство изпълнявайки своя професионален и морален дълг.

"Дълбок поклон пред стоицизма, човещината, вярата и надеждата, които

всички медици носят в душите и сърцата си. Поклон пред паметта на онези герои в бяло, които не са сред нас, но винаги ще носим в сърцата си!", каза председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Той пожела на лекарите и специалистите по здравни грижи здраве, кураж и вяра.

Зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски запази минута мълчание пред "Пирогов". "От една страна всички заети в сектора имат повод за празник, защото имат с какво да се гордеят. През изминалата тежка година нито един от тях не се отказа и не се огъна пред едно бреме. Остана на мястото си и това се видя от цялото общество. От друга страна не е време за празнуване, защото редица колеги изгубиха животите си, помагайки на другите. Поклон и светла им памет!", каза Габровски.

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов почете паметта на загиналите медици пред ВМА. "Искам да честитя празника на всички колеги - лекари и специалисти по здравни грижи, да им пожелая здраве и да им благодаря за неуморния труд и грижи. За съжаление, много от колегите ни загубиха битката с коварната болест. Поклон и светла им памет!", обърна се към колегите си д-р Брънзалов.

В инициативата на БЛС за отдаване на почит към загиналите колеги се включиха медици от десетки лечебния заведения от цялата страна, сред които ВМА, УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", УМБАЛ "Александровска", ЦСМП - София,

УМБАЛ "Софиямед", УМБАЛ "Пълмед", УМБАЛ "Св. Анна", МБАЛ "Бургасмед", МБАЛ "Св.София",УМБАЛ "Канев", КОЦ-Русе, БЧК и редица други.

Здравният министър Костадин Ангелов поздрави медиците за професионалния им празник с видеобръщение.

"Изживяваме най-голямото си лично и професионално предизвикателство. Вече повече от година не се пречупвате и оставате силни и непримирими. Духът, моралът

и професионализмът ви ви крепят...Опровергавате и най-яростните си критици. Доказахте се като спасители и предводители", заяви той и допълни, че няма да е пресилено, ако медиците бъдат наречени "рицарите на нашите дни".

mediapool.bg