Кламер БГ - Новини: Третата линия на метрото спира през уикенда, за да се свърже софтуерно с участъка до "Горна баня" (Снимки)

Третата линия на метрото спира през уикенда, за да се свърже софтуерно с участъка до "Горна баня" (Снимки)

България

|
Ср, 07 Апр 2021г. 16:05ч.
Третата линия на метрото спира през уикенда, за да се свърже софтуерно с участъка до "Горна баня" (Снимки)

Третата линия на метрото няма да работи през уикенда на 10 и 11 април, за да се свържат софтуерно системите на новото трасе от "Овча купел" до "Горна баня" с останалата част от станциите от третия метролъч, съобщи в сряда Столична община.

Новият участък включва четири метростанции - от "Красно село" - "Овча купел" - "Мизия" - "Овча Купел 2" до последната в кв. Горна баня. Там се изгражда жп спирка по линията София-Перник.

Третият метролъч на софийското метро в момента работи от метростанция "Хаджи Димитър" до "Красно село". В началото на годината заради подпочвени води за над месец аварира участъка от станция "Татрална" до "Хаджи Димитър".

Затварянето на участъка за граждани е в съответствие с практиката при разширението на автоматизирани системи за управление в метрополитените и по изричното изискване на фирмата изпълнител "Сименс", добавят от Столична община.

Общият софтуер на системите за управление и безопасност на двата участъка от третата метролиния, е разработен и тестван в базите на изпълнителя в Германия. Аналогични процедури са изпълнени през 2020 г. във връзка с експлоатацията на действащия централен участък от Линия 3 на метрото в София.

През уикенда за придвижване на гражданите е осигурен заместващ автобусен транспорт.

Ще бъдат тествани и необходими функции за общото трасе, като автоматичен вход и изход от депото в посока ж.к. "Овча купел", което не може да стане в нормален експлоатационен режим на работа на действащия участък.

Резултатите от тестовете ще послужат за сертифициране на системите за безопасно управление на движението по цялата трета линия.

mediapool.bg