Кламер БГ - Новини: От 19 април ще се плащат "хранителните" 120 лв. на пенсионерите

От 19 април ще се плащат "хранителните" 120 лв. на пенсионерите

България

|
Ср, 07 Апр 2021г. 15:59ч.
От 19 април ще се плащат "хранителните" 120 лв. на пенсионерите

От 19 април започва еднократното изплащане на допълнителните 120 лв. за част от пенсионерите, които се очаква с парите да си купят хранителни продукти. От помощта ще се възползват над 390 хиляди души с пенсии от 300.01 лв. до 369 лв.

Хората с най-ниските пенсии обаче няма да получат нищо. Мотивът на управляващите е, че те изпреварващо са увеличили доходите си, след като от 1 януари минималната пенсия стана 300 лв., а на останалите пенсионери ще бъде индексирана през юли.

Сумите ще се изплащат директно по банков път на правоимащите или ще си ги получат в пощата, както нормалната пенсия. Не е необходимо да се подават допълнителни заявления, тъй като информацията кой ще вземе допълнителните средства вече е подадена от Националния осигурителен институт, съобщиха от социалното министерство в сряда.

До 26 април всички пенсионери с право на тези 120 лв. ще ги получат.

Ако гражданин не получи дължимите средства в пощенската станция, от която обикновено взима пенсията си, трябва да се обърне към социалната дирекция по местоживеене за уточняване на актуалния му адрес. След това ще бъде включен в списъците.

mediapool.bg