Кламер БГ - Новини: "Маркет линкс": Разликата ГЕРБ-ПП е по-малко от процент. ИТН изпада от парламента

"Маркет линкс": Разликата ГЕРБ-ПП е по-малко от процент. ИТН изпада от парламента

България

|
Ср, 13 Юли 2022г. 22:53ч.
"Маркет линкс": Разликата ГЕРБ-ПП е по-малко от процент. ИТН изпада от парламента

Ако изборите бяха сега, в парламента отново биха влезли 7 партии, но "Има такъв народ"( ИТН) ще изпадне под 4-процентната бариера, а в Народното събрание е възможно да влезе формацията на бившия служебен премиер и министър на отбраната Стефан Янев - "Български възход", която е на ръба. Останалите шест формации са същите като сегашните.

Това показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и "Маркет линкс", проведено сред 1024 пълнолетни граждани в периода 2 – 10 юли по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Според резултататите ГЕРБ са първа политическа сила сред заявилите, че ще гласуват, а втори с минимална разлика са "Продължаваме промяната". Партията на бившия премиер Бойко Борисов има 22.2 на сто подкрепа, а тази на настоящия министър-председател в оставка Кирил Петков - 21.5%. След "Алфа рисърч",

това е второ проучване в рамките на седмица, което показва, че разликата между ГЕРБ и ПП се топи, променяйки тенденцията от предходните месеци, когато тази разлика бе по-осезаемо в полза на ГЕРБ.

Според "Маркет линкс" на трето място е БСП с 11.6 процента. Четвърти се нареждат ДПС с малко над 9 процента. Следва "Демократична България" с 8.3% подкрепа.

"Възраждане" получава 7.6%, а "Български възход" на Стефан Янев 4.3%, а "Има такъв народ" на Слави Трифонов е под бариерата с 3.2 на сто.

От "Маркет Линкс" посочват, че единствената политическа фигура, която все още има по-голямо доверие, отколкото недоверие, е президентът Румен Радев. 48% е доверието към него.

След него е бившият служебен премиер Стефан Янев - два пъти по-малък процент доверие - 24 на сто и преобладаващо недоверие. Доверието към премиера в оставка Кирил Петков е 22 на сто, а недоверието е 66%.

Подобно е отношението и към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - 21 процента доверие и 66% недоверие, както и към Корнелия Нинова - съответно 20% доверие и 65% недоверие.

Същият процент доверие от анкетираните получава Христо Иванов, следват Костадин Костадинов, Мустафа Карадайъ и Слави Трифонов, към когото недоверието според данните в изследването е най-високо.

mediapool.bg