Кламер БГ - Новини: Родителите на деца до 12 г. с право на болничен при карантина в училище

Родителите на деца до 12 г. с право на болничен при карантина в училище

България

|
Четв, 14 Юли 2022г. 13:19ч.
Родителите на деца до 12 г. с право на болничен при карантина в училище

Родителите на деца до 12 г. с право на болничен при карантина в училище

От 1 януари 2023 г. родителите ще могат да ползват болничен за гледане на здрави деца до 12-годишна възраст, поставени под карантина. Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за здравето, които бяха експресно четене на първо и второ четене в едно пленарно заседание в четвъртък. Поправките бяха предложени още през май от д-р Силви Кирилов ("Има такъв народ") и подкрепени от депутати от управляващата коалиция преди формацията на Слави Трифонов да излезе от нея.

Вместо 1 юли 2022 г., депутатите записаха мярката да влезе в сила от 1 януари 2023 г, тъй като не са осигурени средства в актуализацията на бюджета за нея.

Промените целят да попълнят съществуваща празнота в законодателството, което в момента отрежда право на болничен само за родители на здрави деца, върнати поради карантина от "детско заведение".

По смисъла на закона, обаче, "детско заведение" са само детските ясли и градини, но не и училищата. Същевременно родителите на деца до 12-годишна възраст са длъжни да не ги оставят без надзор и грижа, т.е. сами вкъщи.

Така се получава, че при карантина в училището или в съответния клас, здравото дете се връща вкъщи, но родителите им нямат право на болничен.

Затова се предлага в допълнителните разпоредби за Закона за здравето да се включат и училищата.

В хода на дискусията се чуха предложения за увеличаване обхвата на децата до 14-годишна възраст, както и за изменение на срока за влизане в сила на законопроекта, които не бяха приети.

mediapool.bg