Кламер БГ - Новини: Семерджиев остава в ареста за постоянно

Семерджиев остава в ареста за постоянно

България

|
Четв, 14 Юли 2022г. 12:12ч.
Семерджиев остава в ареста за постоянно

Семерджиев остава в ареста за постоянно

Обвиняемият за тежката катастрофа до столичния хотел "Хемус", при която загинаха две млади жени, Георги Семерджиев остава за постоянно в ареста. Това реши окончателно в четвъртък апелативният съд в София. Задържаният не присъства на съдебното заседание. От негово име адвокатът му поиска по лека мярка – домашен арест и проследяване с електронна гривна. Съдът обаче отхвърли молбата му.

Ден по-рано се разбра, че Семерджиев е с ново обвинение – за притежание на наркотици. В колата, с която катастрофира, са били открити около 60 грама амфетамин, стана ясно от прокурорската пледоария. Освен за наркотика той е обвиняем за удара, за смъртта на двете жени, както и за използване на фалшива шофьорска книжка, уж издадена от Швейцария.

Въпреки че разследването отбелязва известен напредък и са събрани доказателства и свидетелски показания, все още няма отговори на най-важните въпроси – за евентуална полицейска протекция над обвиняемия и за бездействието на прокуратурата. Разбра се, че Семерджиев е защитен свидетел по дело срещу наркобанда. Освен това през 2014 г. прокуратурата е отказала да го разследва за деяние, което според НК е престъпление – шофиране без книжка, след като е бил наказан за същото. Тогава оправданието е било, че наказателното постановление за първото провинение не му е било връчено лично и той нямал съзнание, че вече е санкциониран. Така той се измъква от разследване, въпреки че законът позволява т.нар. неприсъствена форма на връчване на наказателно постановление.

По отношение на полицейската протекция прокуратурата образува второ дело. Съмненията са, че полицаи са помогнали на Семерджиев да се укрие след удара. Подозренията падат върху служителката Симона Радева, за която вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че е била в колата му преди удара. Семерджиев е влязъл в апартамента си със стълба, за която се предполага, че му е била дадена от полицаи. Ключовете от жилището му са открити в смазаната кола. Там е намерена и едната му маратонка, а другата – в дома му.

Радева отрича да е била в колата. Тя бе временно отстранена от работа и срещу нея започна дисциплинарно производство. То ще се проточи няколко месеца, а практиката показва, че тези наказания почти винаги се обжалват пред съда и често пъти биват отменяни.

mediapool.bg