Кламер БГ - Новини: Новите Covid мерки - без затваряне на бизнеси и въвеждане на сертификати

Новите Covid мерки - без затваряне на бизнеси и въвеждане на сертификати

България

|
Четв, 14 Юли 2022г. 11:57ч.
Новите Covid мерки - без затваряне на бизнеси и въвеждане на сертификати

Новите Covid мерки - без затваряне на бизнеси и въвеждане на сертификати

Не се предвиждат ограничения за затваряне на бизнеси, няма да има изискване за Covid сертификати в страната и ограничения в движението. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет във връзка с приемането на нов план за справяне с Covid-19. Планът е бил обсъден заедно с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и представители на здравните власти.

Те са докладвали за развитието на епидемичната обстановка в страната и разпространението на коронавируса. През последните две седмици има ръст на заболелите, а няколко области вече се намират в жълтата зона, където броят на болните е над 100 души на 100 000 население.

Петков обясни, че планът отново ще включва шест етапа, базирани на заетост на болничните легла и интензивните легла и общи епидемични показатели, както и при предходната вълна. "Данните в момента показват, че по голямата част от страната се намира на етап 0, с няколко области в етап 1", съобщи Петков.

"Данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято", каза той.

Кунчев уточни, че няма никаква революционна промяна в плана и причината да се приема нов документ е ангажиментът по променения Закон за здравето, за да може министърът на здравеопазването, а и Министерският съвет при необходимост да въвеждат различни противоепидемични мерки.

След приемането на плана от правителството ще бъде въведено задължително носене на маски в лечебните заведение и социалните домове, обясни Кунчев. Едва на по-късен етап е възможно маските да станат задължителни и в градския транспорт и търговските обекти, както вече беше обявено вчера.

Кунчев обясни, че ситуацията с разпространението на коронавируса у нас е много по-различна спрямо предишните две години. От една страна новият щам се разпространява по-бързо, но пък протича много по-леко в рамките на около 5 - 6 дни, посочи той. Освен това здравната ни система е много по-подготвена - има ваксини и лекарства и не е претоварена, както беше при предишни вълни, отбеляза главният здравен инспектор.

Той очаква през август да бъдат достигнати пиковите стойности на тази вълна на коронавируса, след което да настъпи плато.

"Ще продължи увеличаването на броя на случаите, но ако това не води до по-тежко протичане, на натоварване на здравната система, не подлага под риск живота и здравето на пациентите, ще се справим с тази ситуация”, каза той.

Много малко вероятно е през лятото да бъдат затваряни заведенията заради увеличаването на броя на заболелите от коронавирус у нас, коментира по-рано Кунчев пред бТВ.

"Малко над две трети от българите са се срещали с Covid-19, ако съберем преболедувалите, имунизираните и скритата заболеваемост. Но новите варианти имат възможност да заобиколят този имунитет“, каза той.

По думите му в страната ни има налични всички разрешени ваксини срещу вируса. Интересът към тях се завръща. Повечето хора си поставят първа или втора бустерна доза.

Най-лошият вариант е наесен да се появи коренно различен щам, но не вярвам това да се случи, коментира доц. Кунчев. Той допълни, че се правят опити са създаване на ваксина срещу щама "Омикрон", но проблемът е, че той непрекъснато мутира.

Нови 1021 заболели от Covid-19 за последното денонощие у нас

Новите случаи на коронавирус у нас са 1021 за последното денонощие. Те са установени при направени 5586 проби. Така малко над 18 на сто от всички тестове са положителни. Това показват данните от Единия информационен портал.

Над 62 на сто от новозаболелите не са били ваксинирани.

Най-много нови случаи са регистрирани в София - 279, както и в областите Варна (100) и Бургас (102). В останалите области на страната новите случаи са двуцифрени числа с изключение на Разград (2), Видин (7) и Шумен (7).

Двама души са починали от коронавирус за изминалото денонощие, като единият от тях не е бил ваксиниран.

Към момента активните случаи в страната са 10 457. От тях 493-ма заболели се лекуват в лечебни заведения, като 39 са в интензивни отделения.

Излекуваните през последното денонощие са 376.

Продължава да се увеличава броят на поставените дози с ваксини, като през изминалото денонощие те са 3644.

Така от началото на кампанията са поставени общо 4 432 086. От тях 2 062 836 са със завършен ваксинационен цикъл. С първа бустерна доза са 786 145 българи, а с втори бустер - 13 978.

mediapool.bg