Кламер БГ - Новини: Македонските българи поискаха правителството в Скопие да успокои напрежението

Македонските българи поискаха правителството в Скопие да успокои напрежението

България

|
Ср, 15 Фев 2023г. 13:33ч.
Македонските българи поискаха правителството в Скопие да успокои напрежението

Сн. БГНЕС

Представители на македонците с българско самосъзнание се срещнаха с външния министър Буяр Османи и поискаха мерки за успокояване на "взривоопасната атмосфера".

В срещата участваха Георги Трендафилов от Гражданския демократичен съюз /ГДС/ и Люпчо Георгиевски от Културен клуб "Ванчо Михайлов" от Битоля.

Те призоваха външния министър Османи страната да прилага Договора за добросъседство от 2017 година и т.нар. френско предложение, за да започне преговори за членство в ЕС.

"Предадохме на министър Османи нашата категорична подкрепа за преодоляването на напрегнатата атмосфера в отношенията с България и очакванията ни от по-видими действия по отношение на предразсъдъците спрямо македонските българи и към България като държава", каза Трендафилов, цитиран от БГНЕС.

Те са посочили още, че е "необходимо правителството да излезе с ясно политическо послание и график по отношение на конституционните промени".

"Напомняме, че правата на човека и върховенството на закона са първата глава, която ще бъде отворена и последната, която ще бъде затворена. Това ще бъде процес, който ще бъде наблюдаван, и е най-важният тест за демократичната зрялост и жизненост на едно общество", каза Трендафилов.

По-рано македонците с българско самосъзнание се срещнаха и с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването на Европейския съюз Оливер Вархеи.

Той от своя страна каза пред ЕП, че очаква задържаните за инцидентите от омраза срещу българите в Република Северна Македония да бъдат изправени на съд.

В отговор на въпроси на български евродепутати Вархей допълни още, че Еврокомисията следи за спазването на правилата в преговорната рамка, едното от които е добрите съседки отношения.

Според еврокомисаря правителството в Скопие действа, за да изкорени всякаква омраза срещу българите.

"Извършителите бяха задържани, следствието продължава, надявам се да има дело в съда. Мисля, че това би следвало да бъде показателно за решимостта на властите в Скопие", добави Вархеи, цитиран от БНР.

България отвори вратата към началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС, но под условия. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ обаче е категорично против вписването на българите в основния закон на страната и към момента това няма как да се случи, тъй като се изисква мнозинство от две трети.

Отношенията между двете страни достигнаха ново ниско ниво, след като

в Охрид бе пребит секретаря на българския културен клуб "Цар Борис III" Християн Пендиков.

Заради това президентът Румен Радев поиска Европейският съюз да наложи мониторинг за спазването на правата на македонците с българско самосъзнание и каза, че страната е в "състояние на вето".

Според Скопие обаче процесът на евроинтеграцията на страната върви гладко.

mediapool.bg