Кламер БГ - Новини: От ГЕРБ вярват, че ще победят новата коалиция между ПП и ДБ

От ГЕРБ вярват, че ще победят новата коалиция между ПП и ДБ

България

|
Ср, 15 Фев 2023г. 14:09ч.
От ГЕРБ вярват, че ще победят новата коалиция между ПП и ДБ

От ГЕРБ вярват, че ще победят новата коалиция между ПП и ДБ

Партията на Бойко Борисов ГЕРБ смята, че ще бъде първа политическа сила и ще победи новата коалиция между "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) на предстоящите на 2 април предсрочни парламентарни избори.

"Ние имаме амбицията да бъдем първи, което значи да водиш страната напред. България има нужда от това", каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, след като формацията подаде необходимите документи и подписи пред Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация за участие във вота.

Новата коалиция между ПП и ДБ се регистрира за участие във вота преди ден, а проучване на "Тренд" показва, че формацията и ГЕРБ са със сходни резултати и разликата помежду им е по-малко от 1%.

Дончев обаче смята, че ГЕРБ е "достатъчно силна, разумна и консолидирана" да победи ПП-ДБ.

"Предвид факта, че коалицията се е позиционирала като опонент, е трудно и нашата позиция да е различна. Предвид участието на потенциален партньор като ДБ в тази коалиция, това силно затормозява шансовете за правителство, надявам се да не ги прави невъзможни", посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

Румен Христов, който е председател на коалиционният партньор на ГЕРБ – СДС, обяви, че влизат в предизборната надпревара с нагласата, амбицията и очакванията да са първа политическа сила, както прогнозират и социологическите агенции, но с надежда разликата между първа и втора политическа сила да бъде по-голяма, за да има шанс за редовен кабинет.

По думите на Дончев е важно България да излезе от "двугодишният цикъл от политическо безвремие".

"Политиката трябва да се превърне не в технология на перманентен скандал, а в публична среда, която е в състояние да произвежда решенията, защото България е заобиколена от много бури, самата страна е изправена пред кризи и предизвикателства", каза още Дончев, след което уточни, че има куп нерешени въпроси в сферата на енергетиката, образованието, икономиката, социалната сфера, практически във всяка една сфера.

На въпрос за санкционирания по закона "Магнитски" бивш финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, Дончев уточни, че той е член на партията, но не е част от ръководните ѝ органи.

Зам.-председателят на ГЕРБ призна, че най-вероятно списъкът "Магнитски" ще се отрази върху резултатите от изборите, но не е ясно как. "По отношение на тези списъци, аз не мисля, че сме си задали всички въпроси, да не коментирам дали сме намерили всички отговори. Единственото сигурно е, че това е ярко доказателство, че ние като общество, като институции, като правораздавателна система не умеем да решаваме проблемите си в България. Ако бяхме в състояние да го направим, нямаше да стигаме до списъци Магнитски", допълни още Дончев.

mediapool.bg